London ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana

"Želimo da se rešenje postigne pregovorima, ali sve opcije treba da ostanu otvorene", izjavio je sinoć portparol Forin ofisa
0 komentar(a)
britanski vojnici, Foto: Guardian.co.uk
britanski vojnici, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 03.11.2011. 07:59h

London ne isključuje mogućnost pokretanja vojne akcije protiv Irana, saopštila je britanska vlada, reagujući na izvještaje medija da su ubrzane pripreme za eventualnu intervenciju zbog spornih nuklearnih ambicija Teherana.

"Želimo da se rešenje postigne pregovorima, ali sve opcije treba da ostanu otvorene", izjavio je sinoć portparol Forin ofisa.

"Gardijan" je izvijestio, ne navodeći izvor, da britansko Ministarstvo odbrane smatra da bi SAD mogle da odluče da ubrzaju planove za ciljane raketne napade na neka ključna iranska postrojenja i da pojedini britanski zvaničnici vjeruju da će Vašington zatražiti vojnu pomoć Britanije.

List je, takođe, naveo da britanski vojni stručnjaci razmatraju planove za razmještaj, narednih mjeseci, brodova i podmornica ratne mornarice, opremljenih projektilima "tomahavk", koji bi učestvovali u eventualnoj vojnoj kampanji.

Zapadne diplomate su u oktobru izjavile da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba da objavi izvještaj u kojem će, kako su rekli, biti izneseni podaci o vojnoj dimenziji iranskih nuklearnih aktivnosti, ali nisu precizirali da li se to odnosi na pokušaje proizvodnje nuklearne bombe. Izvještaj IAEA očekuje se sljedeće sedmice.

SAD su pooštrile sankcije Iranu, u okviru napora da odvrate Teheran od razvoja atomskog oružja. Iranske vlasti tvrde da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Izrael je juče testirao raketu, dva dana pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio na "direktnu i veliku prijetnju" koju predstavlja iranski nuklearni program.

Bonus video: