Britanija i Kipar među vodećim svjetskim centrima za pranje novca

Na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, koja imaju 25.000 stanovnika i 500.000 registrovanih međunarodnih firmi, osnivanje preduzeća košta 1.950 dolara
0 komentar(a)
Pranje novca, Foto: Beta
Pranje novca, Foto: Beta
Ažurirano: 02.11.2011. 17:12h

Velika Britanija i Kipar su vodeći svjetski centri za pranje novca, pokazao je najnoviji izvještaj Svjetske banke.

Analizirajući 150 slučajeva korupcije na visokom nivou, banka je otkrila da 172 firme koje su u njih bile uključene imaju sjedište u Velikoj Britaniji i britanskim prekomorskim teritorijima - Bermudima, Britanskim Djevičanskim Ostrvima, Kajmanskim ostrvima, ostrvima Men i Džersi.

U pranju novca vrlo zastupljene destinacije su i Kipar, sa 11 firmi, Lihtenštajn sa 28 i Švajcarska sa sedam, prenijele su agencije.

Istraživanje, koje je obuhvatilo i traganje za prljavim bankarskim računima, otkrilo je da ih najviše ima u Velikoj Britaniji, Džersiju, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i na Kipru.

U poslovima pranje novca pojavljuju se investicione firme nejasnog porijekla, vezane za osnivanje fiktivnih adresa u ofšor centrima.

One često samo pozajmljuju svoje ime, ne znajući nekad za koga rade, pokazalo je istraživanje.

Na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, koja imaju 25.000 stanovnika i 500.000 registrovanih međunarodnih firmi, osnivanje preduzeća košta 1.950 dolara.

U prosjeku, u ovom poreskom raju godišnje se otvori 70.000 novih firmi.

Autor istraživanja, nigerijski ministar Ngozi Okonjo-Iveala, naveo je da se za korupciju, prema procjenama, godišnje potroši najmanje 40 milijardi dolara.

On je objasnio da se sredstva namjenjena školama, zdravstvu i infrastrukturi u najnerazvijenijim svjetskim privredama preusmjeravaju u svjetske finansijske centre i poreske oaze.

Bonus video: