Izrael tjera Palestince iz Istočnog Jerusalima

U Istočnom Jerusalimu živi oko 300.000 Palestinaca i oni čine 35 posto svih stanovnika grada. Nevladina organizacija ICAHD kaže da Izrael, otkad je preuzeo kontrolu nad većinski arapskim područjima, sistematski guši njihov razvoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 09:58h

Izrael progoni Palestince iz Istočnog Jerusalima u sklopu politike koja bi se mogla okarakterisati kao ratni zločin, objavila je ugledna izraelska nevladina organizacija. Jerusalimski gradonačelnik je odbacio ovu optužbu.

Izraelski odbor protiv rušenja kuća (ICAHD) je predao UN-u svoj izvještaj i zatražio istragu uz tvrdnju da Izrael namjerno Palestincima ruši kuće, ukida dozvolu boravka i radikalo utiče na uslove života u ovoj oblasti.

"Svjedoci smo procesa etničkoga raseljavanja", rekao je Majkl Sfard, advokat koji je učestvovao u pisanju ovog izvještaja na 73 stranice.

Stefan Miler, portparol jerusalimskoga gradonačelnika Nira Barkata odbacio je ovu tvrdnju. U njegovom saopštenju piše da je izvještaj utemeljen na "spornim činjenicama, očitim lažima i političkome "spinu" o Jerusalimu, pa sam siguran da će se UN-u svidjeti".

U Istočnom Jerusalimu živi oko 300.000 Palestinaca i oni čine 35 posto svih stanovnika grada. Nevladina organizacija ICAHD kaže da Izrael, otkad je preuzeo kontrolu nad većinski arapskim područjima, sistematski guši njihov razvoj.

Jedna trećina zemljišta u Istočnom Jerusalimu zauzeta je radi gradnje jevrejskih četvrti, a na samo devet posto preostalog zemljišta je moguća gradnja. To je područje već sada u potpunosti izgrađeno pa je širenje nemoguće.

ICAHD tvrdi da je Palestincima postalo nemoguće da dobiju građevinsku dozvolu.

"Nema im druge nego da odu iz Istočnog Jerusalima, da grade bespravno ili da žive u užasnim uslovima", kaže autorka izvještaja Emili Šafer. Oni koji odu na više od sedam godina, ostaju bez boraviše dozvole i ne smiju da se vratiti.

Od 1967. do 2010. bez prava na povratak ostalo je 14.000 Palestinaca, kaže ICAHD. Oni koji ilegalno grade, žive u stalnom strahu da će im kuću srušiti, a prijete im i velike nočane kazne. Izrael je od 1967. u Istočom Jerusalimu srušio više od 2.000 kuća, od toga 771 između 2000. i 2011.

Još 1500 kuća čeka na rušenje. "Palestinci će , bukvalno, biti deportovani iz Istočnog Jerusalima, ne puškama ni kamionima, nego sprječavanjem pristojnog, normalnog života", kaže Sfrad.

Izrael je u ratu 1967. zauzeo Istočni Jerusalim, a poslije ga je anektirao i zajedno s okolnim selima Zapadne obale ga proglasio za jedinstvenu i vječitu izraelsku prijestonicu.

Bonus video: