Abdel Rahim al-Kib premijer prelazne vlade Libije

Vođa Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdel Džalil rekao je da ovo glasanje pokazuje da Libijci mogu sami da grade svoju budućnost
0 komentar(a)
Abdel Rahim al-Kib, Foto: Rojters
Abdel Rahim al-Kib, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.10.2011. 23:04h

Libijske prelazne vlasti izabrale su inženjera elektronike Abdela Rahima al-Kiba za premijera prelazne vlade, prenose agencije.

Al-Kib, iz Tripolija, izabran je u prvom krugu među pet kandidata i narednih dana će imenovati svoj kabinet. Dobio je 26 od 51 glasa članova Prelaznog nacionalnog savjeta.

NATO od ponoći zvanično okončava intervenciju u Libiji, u skladu sa odlukom Savjeta bezbjednosti UN koji je i odobrio početak te misije u martu

Prema "mapi puta" koju je objavio Prelazni nacionalni savjet, prelazna vlada treba da bude formirana najdalje mjesec dana poslije oslobađanju zemlje od prethodne vlasti, što se zvanično desilo 23. oktobra.

Izbori za ustavotvornu skupštinu treba da se održe za najviše osam mjeseci od tog datuma, a godinu dana kasnije opšti izbori.

Portparol Prelaznog savjeta rekao je da je to tijelo htjelo da formira novu prelaznu vladu poslije pada Muamera Gadafija zato što je prvobitni sastav bio improvizovan.

Vođa Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdel Džalil rekao je da ovo glasanje pokazuje da Libijci mogu sami da grade svoju budućnost.

NATO od ponoći zvanično okončava intervenciju u Libiji, u skladu sa odlukom Savjeta bezbjednosti UN koji je i odobrio početak te misije u martu.

Povodom toga je u nenajavljenoj posjeti Tripoliju bio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Savjet bezbjednosti traži od vlasti da prikupe oružje

Smatra se da je Libija uoči građanskog rata koji je počeo u martu, imala 20.000 komada ručnih lansera raketa

Savjet je jednoglasno prihvatio rezoluciju koju je pripremila Rusija, u kojoj je i poziv vlasti Libije da uništi zalihe hemijskog oružja.

Iako su hiljade komada tog oružja upotrijebljene ili uništene tokom operacija NATO u Libiji, UN su, sve više zabrinute "zbog pljačke i vjerovatnog širenja" tog i drugog oružja, kao i zbog obilja novih minskih polja u Libiji.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Endru Šapiro je rekao da se smatra da je Libija uoči građanskog rata koji je počeo u martu, imala 20.000 komada ručnih lansera raketa.

Bonus video: