Rasmusen: Ponosni na NATO

NATO intervencija je izazvala oštre podjele u alijansi i trajala duže nego što su zapadne zemlje očekivale ili željele
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 09:09h

NATO je tačno u ponoć okončao vojnu operaciju u Libiji, sedam mjeseci od početka vazdušne i pomorske kampanju koja je doprinijela svrgavanju i ubistvu Muamera Gadafija, javila je agencija Rojters.

Najavljujući završetak misije prošle nedjelje, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen nazvao ju je „jednom od najuspješnijih“ operacija u 62-godišnjoj istoriji Alijanse.

Rasmusen je obilježio kraj misije „Ujedinjeni zaštitnik“ posjetom Libiji. On je juče u Tripoliju poručio da je Alijansa ponosna jer je pomogla Libiji u toku pobune protiv ubijenog pukovnika Muamera Gadafija, prenio je BBC.

Rasmusen je u potpunosti isključio mogućnost slične intervencije u Siriji. „To je potpuno isključeno. Nemamo nikakvu namjeru da intervenišemo u Siriji“, rekao je prvi čovjek alijanse u avionu na putu ka Libiji.

Premijer Mahmud Džabril je ranije potvrdio postojanje hemijskog oružja u Libiji i dodao da će strani inspektori doputovati kasnije ove nedjelje da riješe problem.

Džabril je naglasio da Libija nije zainteresovana da zadrži takvu vrstu oružja.

„Želimo da vas uvjerimo da će nova Libija biti mirna zemlja i da je u našem interesu da nemamo oružja u Libiji“, kazao je Džabril novinarima.

NATO intervencija je izazvala oštre podjele u alijansi i trajala duže nego što su zapadne zemlje očekivale ili željele.

NATO se držao odluke da okonča kampanju uprkos pozivima Prelaznog nacionalnog savjeta (PNS) da se zadrži u Libiji i naveo da ne očekuje da alijansa igra veliku poslijeratnu ulogu, premda saopštio da bi mogao pomoći u prelasku na demokratiju pomažući sa reformama u oblasti bezbjednosti.

NATO je započeo kampanju 31. marta, uz mandat Ujedinjenjih nacija kojim je uspostavljena zona zabrane leta iznad Libije i dozvolu da strane trupe, uključujući NATO, upotrijebe „sve neophodne mjere“ kako bi se zaštitili libijski civili.

Njihov mandat je okončan prošlog četvrtka uprkos zahtjevima Savjeta bezbjednosti UN da se sačeka da PNS donese odluku da li želi pomoć NATO-a u obezbjeđivanju njenih granica.

Bonus video: