Nuklearne sile planiraju stotine milijardi dolara za oružje

U nekoliko zemalja, među kojima su Rusija, Pakistan, Izrael i Francuska, nuklearno oružje će imati više od uloge odvraćanja napada
0 komentar(a)
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 31.10.2011. 15:19h

Nuklearne sile planiraju da u narednoj deceniji potroše stotine milijardi dolara za modernizaciju i unpaređenje svojih nuklearnih sistema, navodi se u izvještaju američko-britanskog instituta koji je prenio britanski list Gardijan (The Guardian).

Uprkos pritiscima na vlade da smanje budžete i retorici o razoružanju, padaci ukazuju na novu u opasnu "eru nuklearnog oružja", navodi se u izvještaju Britansko-američkog savjeta za bezbjednosne informacije (British American Security Information Council - Basic).

SAD će u narednih deset godina od industrije nuklearnog oružja kupiti opremu u vrijednosti od 700 milijardi dolara, a procjenjuje se da će za nove nuklearne glave potrošiti još 92 milijardi dolara.

Rusija će za rakete potrošiti 70 milijardi dolara, a očekuje se da će i Kina, Indija, Izrael, Francuska i Pakistan takođe odvojiti znatna sredstva za taktičke i stratreške raketne sisteme.

U nekoliko zemalja, među kojima su Rusija, Pakistan, Izrael i Francuska, nuklearno oružje će imati više od uloge odvraćanja napada, navodi se u izvještaju.

"U Rusiji i Pakistanu, upozorava se, nuklarnom oružju je pripisana "uloga dobijanja rata u vojnom planiranju"", prenosio Gardijan navode Basica.

Izvještaj predstavlja prvi u nizu članaka Trident komisije, koja je pokrenuta na inicijativu Basica, a u njoj su bivši britanski ministri odbrane Malkolm Rifkind i Dezmond Brauni, kao i bivši poslanici.

U izvještaju se navodi da postoje jaki razlozi za temeljno preispitivanje britanske nuklearne politike.

Bonus video: