Gadafijeva rezidencija sravnjena sa zemljom

Buldožeri su na simbol Gadafijevog "brutalnog vladanja" krenuli u nedjelju, a mnogi Libijci su radujući se posmatrali kako se njeni zidovi ruše
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 13:24h

Rezidencija bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, Bab al-Azizija, koja se nalazila u Tripoliju, sravnjena je sa zemljom buldožerima, piše Daily Mail.

Taj britanski list navodi da su buldožeri krenuli na simbol Gadafijevog "brutalnog vladanja" u nedjelju, ističući da su mnogi Libijci radujući se posmatrali kako se njeni zidovi ruše, dok je veliki broj ljudi već pobjegao iz grada koji je nekada bio najodaniji bivšem vođi, strahujući od odmazde na koju upozoravaju brojne diplomate.

Prelazne vlasti u ovoj sjevernoafričkoj zemlji apeluju na uzdržanost, ali se stiče utisak da ne mogu da kontrolišu revolucionarne snage, čije su osvetničke akcije, uključujući sumnju da su ubili Gadafija pošto je zarobljen pretprošle nedjelje, počele da kvare njihovu herojsku sliku u inostranstvu, piše britanski list.

Od početka misije u Libiji u martu, avioni NATO su 64 puta bombardovali nekada velelepni kompleks Bab al-Azizija, koji je nakon toga teško oštećen i u artiljerijskim napadima Gadafijevih i pobunjeničkih snaga.

Pobunjenici su Gadafijevu rezidenciju osvojili krajem avgusta, a zatim su je opljačkali i iz nje odnijeli nađeno oružje.

Bonus video: