Poplavljenim Bangkokom plivaju krokodili

Poplave izazvane jakim monsunskim kišama muče Tajland već nekoliko mjeseci, a voda je u nekoliko proteklih dana došla i do sjevernog predgrađa Bangkoka. Do sada su bujice ubile oko 400 ljudi u sjevernom i središnjem dijelu Tajlanda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 10:44h

Stanovnici sjevernih dijelova tajlandskog glavnog grada Bangkoka, koji su se proteklih nekoliko dana borili s poplavama izazvanim jakim monsunskim kišama, počeli su strahovati od novih opasnosti - smrtonosnih krokodila i zmija koji se skrivaju u mutnoj vodi koja je preplavile ulice.

Izvještaji pojedinih medija govore o “stotinama” krokodila koji su došli do sjevernog predgrađa Bangkoka, a prema jednom od njih, više od 100 reptila pobjeglo je s farme u gradu Ajutaji. Tajlandske vlasti ponudile su nagradu od 1000 bahta (oko 25 eura) za svakog ulovljenog krokodila, zbog čega su lovci malim čamcima krenuli u potragu za tim životinjama koje hvataju i predaju za nagradu.

Sama vlada poslala je istrenirane lovce na krokodile u potopljene četvrti Bangkoka. Jedan od njih je i Praifan Tientong koji je za "The Wall Street Journal" rekao da su glavna oruđa u hvatanju krokodila - strpljenje i uređaji za elektrošokove.

Prije nego što ih izvuku iz vode, lovci ih onesvijeste elektrošokovima, a zatim im prekriju oči i stave omču na čeljust. “Moramo tako da radimo jer je to jedini način da ih uhvatimo, a da ih ne ubijemo. A ovdje smo da ih spasimo”, rekao je Praifan.

Inače, Tajland je jedan od najvećih izvoznika proizvoda napravljenih od krokodilske kože. Procjenjuje se da u toj državi postoji više od 800 farmi na kojima se gaje reptili od kojih se poslije prave cipele i torbice.

Bonus video: