Zbog čega Hag traži Gadafijevog sina?

Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, bio je umiješan u organizovanje napada na civile i unajmljivanje plaćenika, tvrdi tužilac Međunarodnog suda (ICC) i za to ima čvrste dokaze
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 17:31h

Luis Moreno-Okampo je takođe rekao da se sastao sa Saifom al-Islamom (39) prije nekoliko godina i da je on podržao napore ovog suda da uhapsi sudanskog predsjednika Omara al-Bašira zbog navodnog genocida i drugih zločina u Darfuru.

"Imamo svjedoka koji je objasnio da je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, njemu je bilo prepušteno unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prevoz,kao i pokrivanje finansijskih troškova koje je oa akcija zahtijeala", rekao je Moreno-Okampo za Rojter u Pekingu gdje je prisustvovao jednoj akademskoj konferenciji.

Moreno-Okampo je nakon toga rekao da ima više svjedoka, a ne samo jednog, javlja Hina.

"Mi imamo ključne dokaze u tom slučaju, ali naravno za Saifa i dalje važi pretpostavka nevinosti i moraće da izađe pred sud gdje će sudija odlučiti o njegovoj krivici", istakao je.

Saif al-Islam "kaže da je nevin i da će sudijama dokazati da je nevin", izjavio je Okampo i dodao da ga je interesovalo šta će se desiti ako sud proglasi da nije kriv.

Okampo je kazao da su mu objasnili pravni sistem i njegovo pravo na odbranu.

Moreno-Okampo je izjavio da planira da otputuje u Njujork da bi izvijestio Savjet bezbjednosti UN-a u srijedu o radu suda u Libiji.

Saif al-Islam poručio je Međunarodnom sudu da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, a tužilaštvo ovog suda je u petak potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju.

Okampo je rekao da postoje informacije koje ukazuju da Saifov bijeg pomaže grupa plaćenika i da su u toku razgovori sa nekim državama u nastojanju da spriječe takav pokušaj.

Sud je upozorio Saifa al-Islama, koji se prije svega krije od snaga prelazne vlade koje su prošle nedjelje ubile njegovog oca, da bi mogao da naredi vazdušno presretanje ukoliko on pokuša da pobjegne avionom iz svog skrovišta.

Saif al Islam, koji tečno govori engleski jezik i koji je studirao na londonskom Ekonomskom univerzitetu, jedini je Gadafijev sin koji još nije "pronađen".

Bonus video: