Turska obustavlja dalju potragu za preživjelima u zemljotresu

U Erdžisu je određen broj trgovina danas ponovo počeo sa radom, u djelovima grada je došla i struja
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 14:22h

Spasilačke ekipe u Turskoj obustavljaju dalju potragu za preživjelima i usredsrediće se na pomaganje hiljadama beskućnika nakon zemljotresa koji je 23. oktobra pogodio istok zemlje, izvještava Rojtes.

Broj žrtava, kako prenosi agencija, u nedjelju se popeo na 596, povrijeđeno je više od 2.500 ljudi i srušeno oko 2.000 zgrada.

U Erdžisu, gradu koji je najteže pogođen zemljotresom jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali, određen broj trgovina je danas ponovo počeo sa radom, u djelovima grada je došla i struja, a u funkciju je vraćen i određen broj bankomata, prenose Rojtersovi izvještači iz Turske.

Stanovnici Erdžisa su spremni da se vrate svojim kućama, ali je to područje i dalje trusno i život u tom gradu je sve samo ne normalan. Istočni dio Turske jutros je ponovo pogodio zemljotres jačine 4,5 stepena po Rihterovoj skali. Ovog puta, epicentar zemljotresa bio je 28 kilometara istočno od Vana, glavnog grada istoimene provincije, na dubini od 6,6 kilometara, navedeno je na internet sajtu Američkog geološkog zavoda.

Potres je izazvao paniku među mještanima Vana koji već danima žive u šatorima pošto su ostali bez krova nad glavom, javila je agencija AP.

Hladni dani i zima se približavaju, temperatura značajno opada noću, pa spavanje u šatorima nije prijatno i bezbjedno.

Vladino tijelo za vanredne situacije obezbijedilo je za Van više od 43.000 šatora. Vlasti navode da je to i više nego dovoljno, čak i u situaciji kada i oni čije kuće su manje oštećene insistiraju da spavaju pod šatorima.

Šatori su potrebniji seljacima u okolnim brdima, jer je većina kuća u kojima su živjeli bila loše sagrađena, pa su tokom zemljotresa pretpjele značajnija oštećenja

Ima i onih koji procjenjuju da su šatori potrebniji seljacima u okolnim brdima, jer je većina kuća u kojima su živjeli bila loše sagrađena, pa su tokom zemljotresa pretpjele značajnija oštećenja.

"Većina od nas spava na otvorenom. Sela su dobila ugalj i ćebad, ali nismo i šatore", kaže Mehmet Sidik iz jednog sela udaljenog oko 10 kilometara od Erdžisa.

"Svaki dan idemo u Erdžis da tražimo šatore, ali nam ih niko još ne daje i kažu nam da čekamo", dodaje on.

Galerija

Bonus video: