Upozorenje iz Sirije

Asad: Zapadne sile rizikuju da izazovu "zemljotres"

Prema njegovim riječima, sirijske bezbjednosne snage su na početku pobune naroda načinile "mnoge greške", ali su sada usmjerene samo na teroriste
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 08:44h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad upozorio je da bi bilo kakva akcija Zapada protiv njegove zemlje izazvala "zemljotres" koji bi zapalio Bliski istok.

Asad je, u intervjuu "Sandej telegrafu", rekao da će Zapadne zemlje "sigurno da pojačaju pritisak", ali da se Sirija "u svakom pogledu razlikuje od Egipta, Tunisa, Jemena".

"Istorija je drugačija, kao i politika. Sirija je sada središte dešavanja u regionu. Ona je linija rasjeda i ako se igrate sa zemljištem, izazvaćete zemljotres", istakao je Asad, prenijele su agencije.

Asad je rekao da bi bilo koji problem u Siriji zapalio cio region.

"Želite li da imate još jedan Avganistan ili na desetine Avganistana. Svaki problem u Siriji bi zapalio cio region. Ako je plan da se Sirija podijeli, to znači podjelu cijelog regiona", kazao je sirijski predsjednik.

Asad je rekao da je na "arapsko proljeće" odgovorio drugačije od drugih, svrgnutih arapskih lidera.

"Mi nismo krenuli putem tvrdoglavih vlada", dodao je Asad.

Prema njegovim riječima, sirijske bezbjednosne snage su na početku pobune naroda načinile "mnoge greške", ali su sada usmjerene samo na teroriste.

Ujedinjene nacije saopštile su da je, od početka protesta u Siriji sredinom marta ove godine, život izgubilo više od 3.000 ljudi, većinom civila u sukobima sa sirijskim snagama bezbjednosti.