Svijetu fali 100 miliona žena, stručnjaci strahuju od pojave "država samaca"

U svijetu se prosječno rađa između 104 i 105 dječaka na 100 djevojčica, a svaka promjena se može objasniti samo abnormalnim faktorima
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 14:46h

Prave posljedice fenomena koji neki nazivaju "alarmantna maskulinizacija", posebno u zemljama gdje se vrše selektivni abortusi, kao što su Kina i Indija, još su nesagledive. Veliki broj stručnjaka, međutim, smatra da će za pedeset godina, "nestašica" žena imati na društvo slične posljedice kao i globalno zagrijavanje - nevidljive, ali sasvim realne. Upozorenja stručnjaka potkrepljuju neosporivi statistički podaci. U svijetu se prosječno rađa između 104 i 105 dječaka na 100 djevojčica, a svaka promjena u ovom odnosu može se objasniti samo abnormalnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu, taj odnos je od 112 dječaka na 100 djevojčica, a u Kini od 120 na 100 djevojčica, u pojedinim oblastima čak od 130 na 100 djevojčica. Ova tendencija sve više zahvata i druge zemlje - Azerbejdžan, Gruziju, Jermeniju, Albaniju, a prisutna je i na Kosovu. Prvi koji je skrenuo pažnju na ovu pojavu je indijski ekonomista i nobelovac Amartija Sen koji je 1990. godine objavio članak u kome je upozorio na "manjak od 100 miliona žena".

Demografi kažu da ta brojka danas iznosi 160 miliona kao rezultat favorizovanja muških potomaka, pada fertiliteta i posebno lako dostupne ekografije pomoću koje žene mogu da saznaju pol djeteta, te da abortiraju ukoliko je riječ o djevojčici. Čak i kada bi se odnos između polova za desetak godina ponovo vratio na normalu u Kini i Indiji, muškarcima će u ovim zemljama još decenijama biti problem da sebi nađu partnerku. Pojedini stručnjaci vjeruju da će takva situacija podstaći poliandriju (jedna žena sa više muževa), kao i seks turizam, dok drugi predviđaju katastrofične scenarije u kojima će seksualna predatorstva, nasilje i sukobi biti nove društvene norme.

Pojedini stručnjaci vjeruju da će takva situacija podstaći poliandriju

Galerija

Bonus video: