Sirijske snage ubile 40 demonstranata

U petak su demonstracije izbile po cijeloj Siriji nakon glavnih nedjeljnih molitvi, rekli su aktivisti i dodali da je smrt Gadafijeva osnažila proteste
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 07:03h

Sirijske snage ubile su najmanje 40 civila koji su na protestima tražili međunarodnu zaštitu, saopštili su aktivisti za ljudska prava.

Većina ubistava, kako prenosi Rojters, dogodila se u gradovima Hami i Homsu.

U Hami su snage bezbjednosti ostale su u velikom broju prisutne poslije vojnog napada prije dva mjeseca.

Vojska i paravojne formacije lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu u Homsu pljačkaju stambene četvrti kako bi zaustavili prodemokratske proteste.

Aktivisti su izjavili da demonstranti ponovno traže međunarodnu zaštitu pošto je NATO najavio da će okončati svoju misiju u Libiji, koja je bila ključna za svrgavanje Moamera Gadafija.

U petak su demonstracije izbile po cijeloj Siriji nakon glavnih nedjeljnih molitvi, rekli su aktivisti i dodali da je smrt Gadafijeva osnažila proteste.

Na nekima učestvuju i desetine hiljada ljudi. Gadafi je održavao bliske veze sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

Ujedinjene nacije su saopštile da je od početka demonstracija sredinom marta u sukobima sa snagama bezbjednosti poginulo više od 3.000 ljudi, uglavnom civila.

Bonus video: