Turska: Dječak (13) kamenom kopao rupu da bi se izvukao iz ruševina

Ferhat je bio zarobljen u ruševinama prodavnice cipela u Erdžisu u kojoj je radio. Ispričao je da su mu cipele noću služile kao jastuk
65 pregleda 0 komentar(a)
turska, zemljotres, oktobar 2011, Ferhat Tojak, Foto: Reuters
turska, zemljotres, oktobar 2011, Ferhat Tojak, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2011. 08:27h

Trinaestogodišnji dječak, spašen prošle noći iz zgrade srušene zemljotresom u Turskoj, kamenom je kopao rupu da bi se izvukao, kaže njegov stric.

Spasioci su Ferhata Tokaja iz ruševina izvukli rano jutros, pet dana od zemljotresa koji je razorio gradove na istoku Turske.

Dječakov stric rekao je televiziji NTV da je Tokaj bio zarobljen u ruševinama prodavnice cipela u Erdžisu u kojoj je radio. Dječak je ispričao da su mu cipele noću služile kao jastuk.

Mediji su najprije objavili da je dječak povrijeđen, ali je stric Sahin Tokaj to demantovao i dodao da "nema ni ogrebotine".

Tokom jučerašnjeg dana u gradu Erdžisu, sa 75.000 stanovnika iz ruševina su izvučena dvojica studenata.

Studenti Ajdin Palak (18) i Muhamet (19) bili su zatrpani u ruševinama zgrada u različitim djelovima grada Erdžisa, ali su spasioci juče uprokos hladnom vremenu uspjeli da ih izvuku.

Međutim, radost zbog novog podviga umanjila je vijest da je Gozde Bahar, 27-godišnja nastavnica koja je spašena prethodnog dana u Erdžisu preminula od zadobijenih povreda, javlja agencija Anadolija.

Juče ujutru u ovom regionu počeo je da pada snijeg što je dodatno otežalo situaciju, kako spasiocima koji nastoje da pronađu preživjele, tako i stanovništvu koje je ostalo bez domova.

Turska je prihvatila ponuđeno pomoć više država tako da je juče stigao izraelski avion sa pet montažnih objekata za žrtve zemljotresa.

Pomoć Izraela stiže uprkos zategnutih odnosa između dvije zemlje, a portparol turksog Ministarstva inostranih poslova Seldžuk Unal navodi da se ništa nije promijenilo u političkim odnosima jer se radi o sasvim drugom pitanju.

Osim Izraela pomoć su uputile i Jermenija, Francuska, Rusija te Saudijska Arabija a pomoć su najavile i druge države kao i UN.

U zemljotresu koji je Tursku pogodio 23. oktobra je, prema posljednjem bilansu, poginulo 570 ljudi, 2.300 je povrijeđeno, a hiljade su postale beskućnici.

Bonus video: