Usvojena rezolucija kojom se završava misija NATO u Libiji

Francuski šef diplomatije Alen Žipe (Alain Juppe) rekao je ranije danas da je misija NATO u Libiji završena
0 komentar(a)
UN, Foto: Wikipedia
UN, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.10.2011. 16:10h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se stavljaju van snage ovlašćenja iz Rezolucije 1973 kojom je bila odobrena upotreba sile u cilju zaštite civila u Libiji.

Rezolucija je usvojena uprkos zahtjevima novih libijskih vlasti da se glasanje odloži.

NATO će sjutra na sastanku u Briselu i zvanično okončati vojnu misiju u Libiji koja je trajala sedam mjeseci.

Nove vlasti u Libiji zatražile su ranije da NATO ostane u toj zemlji barem do kraja godine, pošto pristalice bivšeg libijskog vođe Moamaera Gadafija, smatraju oni, još predstavljaju prijetnju po zemlju.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe (Alain Juppe) rekao je ranije danas da je misija NATO u Libiji završena i dodao da Francuska i njeni partneri iz alijanse razmatraju "drugi vid praćenja tranzicije" u Libiji.

Misija NATO u Libiji počela je 19. marta na osnovu rezolucije UN o zaštiti civila.

Danas usvojenom rezolucijom, Savjet bezbjednosti je ublažio međunarodni embargo na oružje kako bi se omogućilo Prelaznom nacionalnom savjetu da nabavi oružje sa ciljem jačanja nacionalne bezbjednosti.

Nove vlasti odlučne da sude Gadafijevim ubicama

Nove libijske vlasti saopštile su danas da su odlučne da izvedu pred sud ubice bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija koji je umro pod još nerazjašnjenim okolnostima, što je navelo međunarodnu zajednicu da zahtijeva otvaranje istrage.

"Kada je riječ o Gadafiju, nećemo čekati da to neko traži od nas", rekao je potpredsjednik Prelaznog nacionalnog savjeta Abdel Hafiz Goga.

"Istraga je već pokrenuta. Usvojili smo etički kodeks o ponašanju prema ratnim zarobljenicima. Uvjeren sam da je riječ o individualnom činu, a ne činu revolucionara ili nacionalne vojske", rekao je on.

Goga je rekao da će "onaj ko je odgovoran (za Gadafijevo ubistvo), ko god to bio, biti izveden pred sud gdje će imati pravedno suđenje".

Okolnosti pod kojima je Gadafi umro još nijesu sasvim rasvijetljene. Nove vlasti uporno se drže verzije da je svrgnuti libijski vođa umro 20. oktobra od rana zadobijenih u unakrsnoj vatri istog dana, dok brojni izvori tvrde da mu je iz blizine pucano u glavu, odnosno da je likvidiran.

Bonus video: