SAD pozvale Ruse da učestvuju u antiraketnim testovima

SAD su prvi put pozvale ruske eksperte da učestvuju u testiranju američkog sistema protivraketne odbrane
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 12:00h

Vašington je pozvao ruske eksperte da posjete Američku agenciju za antiraketnu odbranu i da učestvuju u antiraketnim testovima kako bi umanjio strahovanja Moskve koja se protivi projektu antiraketnog štita NATO u Evropi.

"SAD su pozvale ruske eksperte da dođu u Agenciju u Kolorado Springsu sa sopstvenom opremom kako bi se uvjerili da američki štit nije prijetnja za Rusiju", kazao je današnjem izdanju Komersanta neimenovani izvor iz jedne od zemalja članica NATO.

Riječ je o delegaciji eksperata ruskog ministarstva odbrane koju će predvoditi zamjenik ministra odbrane Anatolij Antonov, naveo je isti izvor.

"Ipak, Rusija do sada nije odgovorila" na poziv, dodao je.

Prema pisanju Komersanta, SAD su prvi put pozvale ruske eksperte da učestvuju u testiranju američkog sistema protivraketne odbrane koje će biti obavljeno na proljeće u Pacifiku.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je Komersantu da je Rusija dobila nove ponude Vašingtona u domenu antiraketne odbrane, ali nije otkrio o kakvim je ponudama riječ.

Rusija, koja strahuje da bi štit NATO mogao da bude uperen prema njenoj teritoriji, i dalje je skeptična, ističe moskovski list.

"Nemamo mnogo povjerenja u rezultate tih testova", kazao je Komersantu izvor blizak ruskom ministarstvu odbrane.

NATO planira da postavi antiraketni štit u Evropi, a kao zvanično objašnjenje navodi se želja da se članice te alijanse zaštite od balističkih prijetnji iz zemalja kao što je Iran.

Bonus video: