Poplave stigle do Bangkoka, stanovništvo bježi

U poplavama koje na Tajlandu traju od jula život je izgubilo 373 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 07:27h

Desetine hiljada ljudi bježe iz Bangkoka nakon što su poplavne vode, koje već nedjeljama ugrožavaju sjeverne i centralne djelove zemlje, počele da prodiru u sam centar prestonice, a vlasti zvanično izdale prvi nalog za evakuaciju iz ugroženih područja.

Nakon višednevnih priprema za dolazak vode do glavnog grada, veliki broj stanovnika je sinoć i jutros napustio svoje domove i uputio se ka bezbjednijim mjestima, naročito južnim priobalnim gradovima Hua Hin, Puket i Pataja.

Televizijski snimci pokazuju prepune autobuse i vozove i sve terminale za odlazak iz grada, kao i zakrčene puteve na sjevernom i istočnom izlazu iz prijestonice.

Prepuni su i svi letovi na domaćim linijama koji polaze sa glavnog aerodroma Suvarnabhumi, javila je agencija Frans pres.

Kancelarije državne uprave danas ne rade nakon što je vlada proglasila petodnevni odmor u 21 provinciji uključujući Bangkok, kako bi se stanovništvo pripremilo za nastupajuće poplave ili napustilo oblasti u kojima živi.

Gradske četvrti sjeverno od centra prijestonice već su poplavljene i zatvoren je drugi aerodrom po veličini.

Iako su otvorene glavne kapije za oticanje poplavnih voda preko sistema gradskih kanala do mora, povećanje nivoa mora u Tajlandskom zalivu usporava ovaj proces, pa postoji opasnot da grad bude poplavljen.

Centar za pružanje pomoći u slučaju poplava saopštio je da pokušava da obezbijedi dodatna skloništa van grada od 12 miliona stanovnika, ističući da će, kako se očekuje, snabdjevanje osnovnim namirnicama u Bangkoku postajati sve teže.

U poplavama koje na Tajlandu traju od jula život je izgubilo 373 ljudi.

Galerija

Bonus video: