Gadafijev sin Saif uplašen i još u bjekstvu

Saif Al-Islam je jedini Gadafijev sin koji još nije pronađen. Školovan u Londonu i odlično govori engleski a dugo je smatran za prijatelja Zapada u Libiji
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 10:58h

Gadafijev sin Saif al-Islam često je zvao oca telefonom i bio je obuzet strahom od artiljerijske vatre dok je pokušavao da pobjegne iz Bani Valida prošle nedjelje, rekao je jedan od funkcionera koji je bio uz njega

"Bio je nervozan. Imao je satelitski telefon i često je zvao svog oca," rekao je Al-Senusi Šarif, pukovnik u Gadafijevoj vojsci, koji je bio dio Gadafijevog obezbjeđenja u Bani Validu do pada tog grada 17. oktobra.

"Stalno nam je govorio - nemojte da kažete nikome gdje sam. Djelovao je zbunjeno", dodao je Senuši u izjavi Rojtersu iz improvizovanog zatvora na aerodromu u Bani Validu gdje ga drže snage bliske Nacionalnom prelaznom savetu.

Saif Al-Islam je jedini Gadafijev sin koji još nije pronađen. Školovan u Londonu i odlično govori engleski a dugo je smatran za prijatelja Zapada u Libiji.

Senusi je Rojtersu rekao da je Saif pobjegao iz grada otprilike onog dana kada su Bani Valid zauzele pobunjeničke snage.

"Saifov konvoj je pogođen iz vazdušnog napada dok je napuštao Bani Valid, ali on je uspio da pobjegne živ," rekao je on.

Jedan zvaničnik Nacionalnog prelaznog savjeta je u ponedeljak rekao da se Saif al-Islam nalazi u blizini libijske granice sa Nigerom i Alžirom i namjerava da pobjegne iz zemlje koristeći lažni pasoš.

"On je u trouglu sa Nigerom i Alžirom, u oblasti Gat. Dobio je lažni libijski pasoš u regionu Murzuk", rekao je ovaj zvaničnik za Rojters.

Senusi tvrdi da je često viđao Saifa prije njegovog bjekstva iz Bani Valida, ali da nisu bili bliski.

"Nismo bili prijatelji, ali smo se poznavali. Imali smo profesionalan odnos". On je dodao da je sa Saifom neko vrijeme bio i Musa Ibrahim, Gadafijev glavni portparol, ali da je on pobjegao odvojeno nekoliko dana prije pada Bani Valida.

Bonus video: