Promjena klime najviše ugrožava zemlje u razvoju

Visoko ugroženim smatraju se i područja još tri indijska grada - Čenaja, Mumbaija i prestonice Nju Delhi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 07:10h

Trećina čovječanstva, uglavnom u Africi i Južnoj Aziji, je suočena sa najvećim rizicima od klimatskih promjena, dok će bogate, sjevernoevropske nacije biti najmanje izložene negativnim efektima tih promjena, navodi se u izvještaju britanske firme "Mejplkroft", specijalizovane za analizu rizika.

Od 193 zemlje obuhvaćene izvještajem, 30 su ocijenjene kao ekstremno izložene negativnim efektima promjene klime bilo zbog češćih suša, mogućnosti požara, poplava, rasta morskih površina, ciklona ili jačanja tropskih oluja, izvještava AFP.

Dvije trećine ovih država su u Africi, a od azijskih na toj listi su Bangladeš, Indija, indonezija, Mjanmar, Vijetnam, Filipini, Kambodža itd. Svih 30 najugroženijih država spadaju u zemlje u razvoju.

Na neke od tih zemalja veliko negativno dejstvo mogu da imaju čak i manje izražene klimatske promene zbog slabe privrede, neadekvatnog zdravstva ili korumpiranih vlada, napominje Čarli Beldon, koautor studije.

Na drugoj strani liste su Island, Finska, Irska, Švedska i Estonija - zemlje za koje je ocijenjeno da su pod najmanjim rizikom od klimatskih promjena.

Među 20 zemalja najmanje ugroženih klimatskim promjenama, čak je 17 u sjevernoj i centralnoj Evropi.

Kina i SAD, dva najveća svjetska emitera ugljenika, koji se u velikoj mjeri okrivljuje za klimatske promjene, spadaju u grupu srednje, odnosno malo ugroženih zemalja.

Među gradove pod najvećim rizikom od klimatskih promjena spadaju Daka, Adis Abeba, Manila, Kalkuta i Čitagong.

Visoko ugroženim smatraju se i područja još tri indijska grada - Čenaja, Mumbaija i prestonice Nju Delhi.

Beldon ocjenjuje da bi klimatske promjene naročito mogle da potkopaju budući privredni razvoj Indije.

Bonus video: