Kastro: Da je Milošević izdržao još koji dan, NATO bi se raspao

On je Srbiju spomenuo u kolumni pod naslovom "Genocidna uloga NATO"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 16:44h

"NATO je preuzeo globalnu represivnu ulogu čim je SSSR prestao da postoji. Njegova kriminalna uloga postala je očigledna u Srbiji, slovenskoj državi, čiji se narod tako herojski borio protiv nacističkih trupa u Drugom svetskom ratu", rekao je bivši kubanski lider Fidel Kastro u svom najnovijem govoru.

On je naveo i da bi se NATO raspao da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević "izdržao još koji dan", prenosi "Blic".

"Kada su u martu 1999. države članice ove nesrećne organizacije, u svojim naporima da razbiju Jugoslaviju, poslije smrti Josipa Broza Tita, poslale svoje trupe da bi podržale kosovske secesioniste, naišle su na snažan otpor naroda čije su iskusne snage i dalje netaknute", rekao je Kastro.

On je Srbiju spomenuo u kolumni pod naslovom "Genocidna uloga NATO", u kojoj je Alijansu opisao kao "brutalni vojni savez" koji je postao "najperfidniji instrument represije u istoriji čovečanstva". Neposredni povod za tekst je ubistvo bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija.

"Suđenje u Hagu nimalo objektivno"

Decenijski vođa Kube rekao je da je "Jenkijevska administracija, prema savjetima španske desničarske vlade Hose Marije Aznara", napala je srpske TV stanice, mostove na Dunavu.

Posljedice NATO napada, Beograd

"Ambasada Narodne republike Kine uništena je jenkijevskim bombama, nekoliko zvaničnika je poginulo i nije se radilo ni o kakvoj grešci, kako su počinioci tvrdili. Mnoge srpske patriote izgubile su živote. Predsjednik Slobodan Milošević, preopterećen moći agresora i nestankom SSSR, popustio je pred NATO zahtjevima i pristao na prisustvo NATO trupa na Kosovu pod mandatom UN", napisao je Kastro.

"Umro je pod čudnim okolnostima u zatvoru"

On je istakao da je ta odluka vodila ka Miloševićevom političkom padu, a potom i suđenju pred Haškim tribunalom koje "nije bilo nimalo objektivno".

"Umro je pod čudnim okolnostima u zatvoru. Da je srpski lider odoleo još nekoliko dana, NATO bi upao u ozbiljnu krizu koja samo što nije eksplodirala. Imperija je tako imala mnogo više vremena da nametne svoju hegemoniju nad sve više potčinjenim članicama te organizacije", istakao je Kastro.

Bonus video: