Gadafi sahranjen u pustinji Sahare

Gadafi je u testamentu izrazio želju da bude sahranjen u Sirtu. Sahrani je prisustvovalo nekoliko članova rodbine i zvaničnika
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 14:29h

Bivši lider Libije Moamer Gadafi sahranjen je rano jutros na nepoznatom mjestu u pustinji Sahare, zvanično je potvrđeno u Tripoliju.

"On (Gadafi) je sahranjen rano jutros u pustinji zajedno sa njegovim sinom", potvrdio je Rojersu u telefonskom razgovoru komandant snaga Nacionalnog prelaznog savjeta Abdel Madžid Mlegta.

Na istom mjestu, pored sina Motasima, sahranjen je i bivši ministar odrane Abu Bakr Junis Džaber.

Prije sahrane održana je vjerska ceremonija koju su služila trojica sveštenika, vjernih bivšem libijskom lideru.

Vjerodostojnost ove informacije nije mogla da se provjeri u nezavisnim izvorima, ističu agencije.

Sahrani prisustvovale samo dvije osobe?

Prema potvrdama iz Nacionalnog prelaznog savjeta sahrani su prisustvovale samo "dvije povjerljive osobe", mada se u drugim izvorima tvrdi da ih je bilo četiri.

Oni su se, kako se saznaje, zakleli nad Kuranom da nikada i nikome neće odati tu tajnu.

Nove vlasti se očigledno plaše da se Gadafijev grob ne pretvori u mjesto okupljanja njegovih pristalica kojih sigurno još uvijek ima u Libiji.

Nove vlasti se očigledno plaše da se Gadafijev grob ne pretvori u mjesto okupljanja njegovih pristalica kojih sigurno još uvijek ima u Libiji

Pogotovo što još nije jasno kako će se u novonastaloj situaciji, poslije šestomjesečnih borbi, ponašati pripadnici pojedinih plemena, pogotovo onih koja su dosad bila lojalna bivšem lideru.

Predstavnik vojnog savjeta u Misrati je, međutim, potvrdio da će grob Gadafija biti pokazan samo predstavnicima međunarodnih organizacija ukoliko to zatraže.

Gadafi je ubijen prošlog četvrtka u rodnom mjestu Sirtu, pod još nerazjanjenim okolnostima.

Prema prvoj zvaničnoj veziji on je stradao od "unakrsne vatre" između pripadnika snaga Nacionalnog saveta i boraca koji su mu bili verni.

Nastavljena potraga za Al-Islamom

U međuvremenu su se pojavile sumnje da je, kada je zarobljen, mučen i da mu je pucano u glavu.

Istraga koja je pokrenuta, koju traže i međunarodne organizacije za ljudska prava, tek treba da razjasni okolnosti Gadafijeve pogibije.

Prelazni savjet je formirao posebanu komisiju koja treba da ispita okolnosti pod kojima je okončao Gadafi.

U svijetu je izazvala zgražavanje odluka novih vlasti da se njegovo tijelo izloži u jednoj hladnjači u Misrati

U svijetu je izazvala zgražavanje odluka novih vlasti da se njegovo tijelo izloži u jednoj hladnjači u Misrati, kako bi građani mogli da se uvjere da je mrtav i da se slikaju pored njegovog tijela.

Nove vlasti nastavljaju poteru za drugim Gadafijevim sinom Saifom al- Islamom, koji se, kako se vjeruje, priprema da pobjegne iz zemlje.

On se navodno krije u pustinji prema Nigeru i Alžiru i poseduje lažni pasoš.

"U pitanju je pustinjsko područje, koje je teško kontrolisati", kažu predstavnici novih vlasti.

Bonus video: