TOLIKO O DEMOKRATIJI

Libija se vraća na šerijatski zakon!

Predsjednik Abdel Džalil je juče kazao da će islam biti glavni izvor libijskog prava
118 pregleda 0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.10.2011. 18:25h

Francuska će paziti na poštovanje ljudskih prava, posebno na jednakopravnost muškaraca i žena u Libiji, istaknulo je francusko ministarstvo vanjskih poslova, nakon objave vijesti o ponovnom uvođenju šerijata u toj zemlji.

"Vodićemo računa o poštovanju ljudskih prava i demokratskih načela, kulturnih i vjerskih raznolikosti, ravnopravnosti muškaraca i žena i svih vrijednosti kojima je Francuska čvrsto privržena", rekao je Bernard Valero, portparol francuskog ministarstva spoljnjih poslova na današnjoj konferenciji za štampu.

Prilikom svečanog proglašenja oslobođenja Libije u nedjelju, predsjednik Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) Mustafa Abdel Džalil objavio je da će se pravni sistem zemlje zasnivati na šerijatu ili islamskom zakonu. Pritom je spomenuo da prestaje da važi zakon iz Gadafijevog vremena koji je zabranjivao poligamiju i dopuštao razvod braka.

"Predsjednik Abdel Džalil je juče kazao da će islam biti glavni izvor libijskog prava, dodajući da se zauzima za načela umjerenog islama. Vjerujemo libijskom narodu koji se odvažno oslobodio četrdesetdvogodišnje diktature da bi izgradio pravnu državu, u skladu s univerzalnim načelima i vrijednostima međunarodne zajednice", dodao je Valero.

"Libija danas prolazi kroz prelazno razdoblje koje podstiče veliku nadu. Nakon slobodnih izbora donijeće se zakoni buduće Libije. Libijski narod će utvrditi načela libijske demokratije", dodao je Valero.

Francuska je prva priznala NTC u martu i predvodila je međunarodnu operaciju u toj zemlji.

Šerijat je vjerski zakon islama, koji je utemeljen na Božijoj objavi i izveden iz četiri glavna izvora.

Šerijat uređuje sve aspekte ljudskog života uključujući politiku, ekonomiju, bankarstvo, trgovinu, ugovore, socijalna pitanja.

Ne postoji jedan kodifikovan set zakona u šerijatu, već je šerijat više kao izvlačenje zakona baziranih na Kur'anu, Hadisu i njihovom tumačenju.

Preporučujemo za Vas