kazniti počinioce

Za 24 sata nađeno 150 tijela Gadafijevih boraca

Ako nacionalni prelazni savjet ne preduzme ništa povodom ovog čina, to će biti jasan znak da oni koji su se borili protiv Gadafija mogu da učine šta god žele bez straha od progona i kazne
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 19:11h

Gotovo 150 tijela boraca Moamera Gadafija pronađeno je u Sirtu u protekla 24 časa.

Tijela 53 osobe, za koje se vejruje da su pristalice svrgnutog i ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, pronađena su u hotelu koji je bio pod kontrolom snaga libijskih pobunjenika, javila je organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), prenosi CNN.

Iz te organizacije je saopšteno da su tijela nađena u hotelu "Mahari, u Sirtu. Dvadesetak mještana je stavljalo tijela u vreće i pripremalo ih za ukop, kada su ih predstavnici organizacije HRW našli.

"U napuštenom hotelu u Sirtu smo pronašli 53 tijela u raspadanju, pretpostavljamo da je riječ o Gadafijevim pristalicama. Nekima su ruke bile vezane na leđima kada je pucano u njih", rečeno je CNN-u u organizaciji za ljudska prava. U organizaciji navode da ovaj slučaj zahtiejva hitnu pažnju libijskih vlasti i istragu o toem šta se desilo.

Nadležni Nacionalnog prelaznog savjeta, nisu komentarisali navode HRW.

Tijela su pronađena u napuštenom hotelu

Mještani su nadležnima organizacije za ljudska prava kazali da su tijela našli prošle sedmice, nakon što su prestale borbe u Sirtu. Među tijelima su identifikovali neke stanovnike Sirta i Gadafiejve pristalice.

Na osnovu stanja u kojem su bila nađena tijela, istražioci pretpostavljaju da su ubijeni između 13. i 19. oktobra.

"Dokazi sugerišu da su neke od žrtava ubijene iz vatrenog oružja dok su držani kao zatvorenici, u vrijeme kada je taj dio Sirta bio pod kontrolom anti Gadafijevih snaga, koje su djelovale i van kontrole Nacionalnog prelaznog savjeta", navode u HRW.

"Ako Nacionalni prelazni savjet ne preduzme ništa povodom ovog čina, to će biti jasan znak da oni koji su se borili protiv Gadafija mogu da učine šta god žele bez straha od progona i kazne", kažu u HRW.

Galerija