Pobunjenicima u Libiji su Gadafijevo sklonište otkrili Njemci

"Savezna obavještajna služba posjeduje gustu mrežu informanata na Bliskom istoku i tačno je znala gdje se Gadafi skriva od pobunjenika", piše Špigl
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 07:48h

Libijskim pobunjenicima je mjesto gdje se krio Muamer el Gadafi otkrila njemačka obavještajna služba BND, piše Špigl.

Kako prenose Radio dojče vele i Blic, njemački nedjeljnik je objavio da je BND znao gdje se krije Gadafi čak i nekoliko nedjelja prije nego što je pronađen i ubijen.

"Savezna obavještajna služba posjeduje gustu mrežu informanata na Bliskom istoku i tačno je znala gdje se Gadafi skriva od pobunjenika", piše Špigl.

S druge strane, BND je demantovao izvještaj Špigla.

"Tajna služba nije znala da se Gadafi nalazi u Sirtu", kratko je rekao portparol Diter Arnt, dodajujći da je štaviše BND bio "iznenađen zbog mjesta u kojem je pronađen Gadafi".

Špigel, međutim, podsjeća da su u ratu u Iraku 2003. agenti njemačke tajne službe snabdjevali informacijama SAD iz Bagdada. Kada je NATO, s nastankom pobuna u Libiji u martu, započeo pripreme za vazdušne napade protiv Gadafijevih snaga, Njemci u Savjetu bezbjednosti UN nisu glasali za tu akciju.

Prema izvještavanju Špigla, "možda je određena trgovina BND sa informacijama o bivšem diktatoru za kojim se tragalo mjesecima, bila podesna za ispravljanje političke štete."

Bonus video: