Završena obdukcija Gadafijevog tijela, sahrana odložena

SAD, Ujedinjene nacije i porodica bivšeg libijskog vođe zatražili punu istragu o njegovoj smrti
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 09:13h

Obdukcija tijela Moamera Gadafija izvršena je u Misrati i tijelo će biti predato njegovoj porodici, rekao je za BBC jedan zvaničnik nove vlasti.

Sahrana Moamera Gadafija odložena je jer zvaničnici nisu mogli da se usaglase šta da urade sa njegovim telom, dok su Ujedinjene nacije i porodica bivšeg libijskog vođe tražili punu istragu o njegovoj smrti.

"Biće sahranjen u skladu sa muslimanskom tradicijom. Ne znam da li će veliki broj ljudi htjeti da prisustvuje," rekao je predsjednik prelazne vlade Mahmud Džibril.

I SAD su pozvale nove vlasti Libije da saopšte sve okolnosti Gadafijeve smrti "na otvoren i transparentan način".

Vojni komandanti novih prelaznih vlasti u libijskom gradu Misrati izjavili su ranije da obdukcija tijela ubijenog Gadafija neće biti izvršena, uprkos tome što još nije u potpunosti razjašnjeno kako je on preminuo.

Gadafijevo krvavo telo bilo je izloženo u hladnjaku tržnog centra u Misrati, gdje su građani u dugačkim redovima čekali da ga vide.

Kontroverze u vezi sa posljednim trenucima

Bivši libijski lider Moamer el Gadafi je, prema navodima Nacionalnog prelaznog savjeta, poginuo u četvrtak nakon hapšenja kod Sirta, kada je zadobio metak u glavu u unakrsnoj vatri snaga koje ga podržavaju i snaga prelaznih vlasti.

U međuvremenu su se, međutim, pojavile nove tvrdnje o okolnostima pogibije svrgnutog libijskog lidera.

U međuvremenu su se pojavile nove tvrdnje o okolnostima pogibije svrgnutog libijskog lidera

Pripadnik pobunjeničkih snaga iz Bengazija Sanad al-Sadek al-Ureibi (22), koji kaže da se pridružio borcima u Misrati kada su krenuli u napad na Gadafijev rodni grad Sirt, na video snimku postavljenom na internetu, tvrdi da je lično zarobio Gadafija i dvaput pucao u njega, smrtno ga ranivši.

S druge strane, pobunjenici iz Misrate koji su učestvovali u opsadi Sirta navode da Gadafija nije ubio nijedan od njih.

Kontroverze u vezi sa posljednjim trenucima života Gadafija nastavljene su, kada je list "Dejli mejl" objavio snimak koji prikazuje da je bivši libijski lider ubijen metkom u čelo.

Galerija

Bonus video: