Kineski zid nisu srušili vjekovi, ali rudnici i iskopavanja prijete

Neki su rudnici iskopali i do 100 metara ispod zida, ali kako većina njih ima dozvole za rad i ne postoji ništa što udruženja za očuvanje kulturne baštine mogu da urade
88 pregleda 0 komentar(a)
Kineski zid, Foto: Stuff.co.n
Kineski zid, Foto: Stuff.co.n
Ažurirano: 22.10.2011. 18:53h

Veliki Kineski zid postaje žrtva razvoja, jer legalni i nelegalni rudnici pomalo odlamaju dio po dio iz podnožja ovog kulturnog spomenika, upozoravaju konzervatori.

Proglašen jednim od Sedam svjetskih čuda, dugačak 6.400 kilometara, Kineski zid se proteže kroz 11 provincija i godišnje privlači milione turista, uglavnom na obnovljene djelove građevine u blizini Pekinga.

Kako prenosi agencija Rojters dalje od turističkih staza, neki djelovi pomalo propadaju.

Oko 200 kilometara jugozapadno od Pekinga, u ruralnom okrugu Lajuanu u provinciji Hebei, 10-ak malih rudnika ugrožavaju stabilnost spomenika dok se u njima kopaju bakar, molibden, nikl.

Neki su rudnici iskopali i do 100 metara ispod zida, ali kako većina njih ima dozvole za rad i ne postoji ništa što udruženja za očuvanje kulturne baštine mogu da urade.

Svake godine odjeljenje Kulturnog nasleđa dobija novac za popravak oštećenih djelova zida, ali ne može da spriječi nastanak štete koju izaziva iskopavanje.

Ovo nije prvi put da je zid ugrožen.

Za vrijeme sino-japanskog rata, od 1937. do 1945. bombardovanja su uništila velike djelove zida, a u poslijeratnim stanovnici lokalnih sela krali su cigle kako bi izgradili ulice i obnovili svoje kuće.

2006. donesena je uredba kojom se zabranjuje vandalizam Kineskog zida, ali se ta uredva u udaljenijim područjima ne sprovodi.

Stručnjaci kažu da je više od 70 odsto zida oštećeno, a samo 20-ak odsto u dobrom stanju.

Mnogi stanovnici u okolini zida zemlju su prodali rudarima, a dokazi toga vidljivi su i po kamionima koji odvoze iskopanu zemlju, prenosi Rojters.

Sela su prazna, a ljudi se žale da nije u redu da se iz sebične želje za zaradom uništi svjetski spomenik kulture.

Bonus video: