Osuđeni brazilski ljekari zbog uzimanja organa pacijentima

Ljekari Rui Sakramento, Pedro Toresiljas i Marijano Fjore Žunior osuđeni su, odlukom sudije u Sao Paulu, na po 17 godina i šest mjeseci zatvora
0 komentar(a)
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
transplatacija, bolnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.10.2011. 09:15h

Tri brazilska ljekara osuđena su na dugogodišnje zatvorske kazne jer su usmrtili četiri pacijenta odstranjivanjem organa za koje tužioci tvrde da su upotrebljeni za presađivanje u jednoj skupoj privatnoj klinici.

Ljekari Rui Sakramento, Pedro Toresiljas i Marijano Fjore Žunior osuđeni su, odlukom sudije u Sao Paulu, na po 17 godina i šest mjeseci zatvora.

Djela za koja su osuđeni počinjena su prije 25 godina.

Sakramento i Toresiljas optuženi su za ubistvo pacijenta koje su izazvali tako što su im odstranili bubrege. Takođe su optuženi da su njihove organe pripremili za transport u privatnu bolnicu.

Fjore, neurohirurg, optužen je za saučesništvo u ovom zločinu time što je pogrešno proglasio smrt kod svo četvoro pacijenata i odobrio vađenje njihovih organa.

Ovaj slučaj se razvlači po sudovima 25 godina, a pravosudne vlasti ga opisuju kao ekstremno komplikovan. Sa druge strane, krivično sudstvo Brazila važi za veoma sporo.

Bonus video: