"POČINJE RAZDOBLJE MIRA"

Istorijski samit lidera dvije Koreje

U pažljivo režiranom susretu spontani trenutak bio je kad je Kim pozvao južnokorejskog predsjednika da na trenutak zakorači na tlo Sjeverne Koreje prije nego što su se zajedno vratili u Južnu Koreju, cijelo vrijeme držeći se za ruke
55 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2018. 06:08h

Kim Džong Un prvi je lider Sjeverne Koreje koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluostrvo od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Zlatna vrata na zgradi sa sjevernokorejske strane granice otvorila su se u petak ujutro i Kim Džong Un, obučen u crno odijelo i okružen zvaničnicima, spustio se prema granici.

U minutima bogatim simbolikom i uz doček počasne garde južnokorejski predsjednik Mun Džae In i Kim uz osmjehe rukovali su se na granici.

Sjevernokorejski lider kazao je da se nada "otvorenim razgovorima" tokom pozdrava čelnika samo nekoliko mjeseci nakon ratoborne retorike koju su dvije zemlje razmijenile. 

Mjesto susreta, selo Panmunjom, jedno je od rijetkih mjesta na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

"Uzbuđen sam susretom na ovom istorijskom mjestu i zaista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me lično dočekali", kazao je Kim dok je prihvatao Munovu ispruženu ruku.

"Vaša odluka da se to dogodi ovdje bila je velika", odgovorio je Mun. 

Neke od teme sastanka biće mirovni sporazum, uklanjanje nuklearnog oružja, a Kim se na početku susreta zapitao "zašto je trebalo toliko vremena da dođe do ovoga", prenosi agencija Hina.

Većina tema susreta dogovorena je unaprijed, ali mnogi analitičari ostaju skeptični prema najavi Sjevera da će prekinuti nuklearna testiranja. 

Spontani trenutak susreta osvojio je javnost 

U pažljivo režiranom susretu spontani trenutak bio je kad je Kim pozvao južnokorejskog predsjednika da na trenutak zakorači na tlo Sjeverne Koreje prije nego što su se zajedno vratili u Južnu Koreju, cijelo vrijeme držeći se za ruke.

Potom su se dvojica čelnika uputila na prvi dio razgovora koji je završen i delegacije su se prije poslijepodnevnog dijela razdvojile kako bi zasebno ručale. Kim se vratio u Sjevernu Koreju u crnoj limuzini.

Prvi susret čelnika dvije Koreje u proteklih deset godina biće nastavljen poslijepodne, ponovno u Južnoj Koreji neposredno uz granicu u zgradi Kuće mira u Panmunjomu, vojnom kompleksu u demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje. 

"Nova istorija sada počinje - početna tačka istorije i razdoblje mira", napisao je sjevernokorejski vođa u knjizi gostiju u Kući mira. 

Ozbiljnost trenutka povremeno je bila ublažena lakšim tonovima kada se Kim našalio da je donio nešto malo poznatih sjevernokorejskih hladnih rezanaca za samit, prenosi Hina.

"Nadam se da ćete uživati u rezancima koje smo donijeli", kazao je.

SAD pozdravile susret

Iz svijeta su počele da pristižu prve reakcije, a Bijela kuća pozdravila je susret izrazivši nadu da će samit prestavljati napredak prema miru i napretku. 

Korejski samit smatra se uvodom u predloženi susret sjevernokorejskog vođe i američkog predsjednika Donalda Trampa, prvi ikad između američkog predsjednika i čelnika Sjeverne Koreje.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti sjevernokorejski program razvoja nuklearnog oružja koji je toj zemlji donio niz sankcija.

Seul je unaprijed upozorio da postizanje dogovora o zaustavljanju toga programa Pjongjanga neće biti jednostavno zbog toga što je sjevernokorejska nuklearna i raketna tehnologija uznapredovala značajno od posljednjeg susreta vođa dvije Koreje prije desetak godina.

Susret je treći po redu čelnika dvije Koreje nakon onih 2000. i 2007. godine, oba održana u Pjongjangu, i rezultat je poboljšanih odnosa dvije koreje proteklih mjeseci.

Kim je prošlog mjeseca objavio da će privremeno prekinuti nuklearna testiranja raketa što su SAD i Južna Koreja pozdravile kao pozitvni korak.

Mediji prenose kako je, prema kineskim naučnicima, sjevernokorejsko postrojenje za nuklearno testiranje postalo neupotrebljivo nakon što se na njega srušila stijena poslije zadnjeg posljednjeg eksperimenta.

Osim sjevernokorejskog nuklearnog programa očekuje se da će dvojica čelnika razmotriti i korake prema miru kojim će formalno biti završen Korejski rat koji se vodio od 1950. do 1953. kao i druga ekonomska i društvena pitanja. 

Samit će se, prenosi Hina, završiti potpisivanjem sporazuma i zajedničkom izjavom

Prije poslijepodnevnog dijela samita dvojica vođa posadiće bor koristeći zemlju i vodu s obje strane granice kako bi označili početak razdoblja "mira i napretka" a nakon razgovora samit će biti završen potpisivanjem sporazuma i zajedničkom izjavom prije službene večere koja će se takođe održati s južnokorejske strane granice. 

Jelovnik za službenu večeru pomno je planiran pa će, kao podsjetnik na godine Kimova studiranja u Švajcarskoj, biti posluženo švajcarsko jelo od krompira zajedno s poznatim sjevenokorejskim rezancima i tradicionalnim pićem te zemlje.

Nakon večere delegacije će pogledati video prije nego što se Kim vrati u svoju zemlju.

Galerija

Preporučujemo za Vas