KRAJ SUKOBA

Obama: Povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011.

"Poslije devet godina, rat koji su SAD predvodile u Iraku biće okončan", rekao je Obama u izjavi iz Bijele kuće
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.02.2019. 17:21h

Američki predsjednik Barak Obama saopštio je da će se preostalih 39.000 američkih vojnika stacioniranih u Iraku povući iz te zemlje do kraja godine, čime će biti okončani devetogodišnji sukobi.

"Danas mogu da objavim, kao što sam obećao, da će se preostali naši vojnici vratiti iz Iraka do kraja godine. Poslije devet godina, rat koji su SAD predvodile u Iraku biće okončan", rekao je Obama u izjavi iz Bijele kuće.

On je to saopštio poslije razgovora putem video linka s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i kraha pregovora čiji je cilj bio ostanak američkih vojnika u Iraku.

Datum povlačenja vojnika do kraja godine dio je sporazuma koji su 2008. sklopili SAD i Irak.

Obama je najavio i da će irački premijer u decembru doći u zvaničnu posjetu Bijeloj kući, kada će ponovo biti uspostavljeni normalni odnosi dvije suverene zemlje

Pregovori su, međutim, zapali u ćorskokak zbog pravnog statusa američkih vojnika poslije 2011. Vašington je naime tražio potpuni imunitet za svoje vojnike, što bi ih poštedjelo suđenja u Iraku, što je Bagdad odbijao.

Ta tačka je bila "ključna prepreka" u pregovorima s Bagdadom, rekao je u ponedjeljak jedan visoki američki zvaničnik.

Objava Obame o povlačenju vojnika do kraja godine uslijedila je dan poslije rasformiranja sjeverne divizije u Iraku, u središtu sukoba centralnih vlasti Iraka i vlasti autonomne oblasti Kurdistana.

Amerikanci taj sukob često predstavljaju kao jednu od najvećih prijetnji za dugoročnu stabilnost u Iraku.

Obama je najavio i da će irački premijer u decembru doći u zvaničnu posjetu Bijeloj kući, kada će ponovo biti uspostavljeni normalni odnosi dvije suverene zemlje.