Američki sekretar za odbranu kreće na azijsku turneju

Na turneji, koja će trajati sedam dana, Paneta će posjetiti Indoneziju, Japan i Južnu Koreju i sastati se sa tamošnjim zvaničnicima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 11:23h

Novi američki sekretar za odbranu Leon Paneta (Panetta), koji kreće danas na turneju po Aziji, namjerava da izrazi privrženost Vašingtona jačanju veza sa ključnim saveznicima i partnerskim zemljama dok istovremeno budno motri na jačanje kineske vojne moći.

Na turneji, koja će trajati sedam dana, Paneta će posjetiti Indoneziju, Japan i Južnu Koreju i sastati se sa tamošnjim zvaničnicima.

U Indoneziji, Paneta će prisustvovati sastanku ministara odbrane desetočlane Asocijacije južnoazijskih zemalja, a skup će biti održan na Baliju, poprištu terorističkog napada iz 2002. godine u kojem je poginulo 202 ljudi uključujući brojne strane turiste.

Paneta će takođe obići pomorske, kopnene i vazduhoplovne baze SAD u Japanu i Južnoj Koreji koje su okosnica američkog vojnog prisustva u Aziji.

Američka administracija ima namjeru, s obzirom na skori završetak ratnih operacije u Iraku i Avganistanu, da svoju pažnju usredsrijedi na Aziju i odnose u azijsko-pacifičkom regionu u momentu kada tamo raste strah od vojne moći Kine.

Predsjednik SAD Barak Obama lično namjerava da u novembru ode na Bali kako bi prisustvovao samitu istočnoazijskih zemalja. Prije toga ide u posjetu Australiji, a u novembru će takođe biti domaćin sastanka lidera azijsko-pacifičkih zemalja na Havajima.

Kina, čija je armija sve savremenija i sposobnija, nedavno je svijetu predstavila svoj stelt avion "čengdu J-20", koji još nije u aktivnoj službi, ali može da parira američkim lovcima tipa F-22, i daleko je superiorniji od aviona koje posjeduje Japan, glavni američki saveznik u Aziji.

Bonus video: