OKO 15 SIRIJACA DALO ISKAZ

Rusija dovela navodne svjedoke u OPCW: Svjedočili da nije bilo hemijskog napada u Dumi

Jedan od Sirijaca rekao je novinarima da su oni došli u Hag slobodnom voljom i da nisu bili izloženi bilo kakvom pritisku
0 komentar(a)
Duma, Foto: Reuters
Duma, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 02:42h

U namjeri da ospori tvrdnje da je sirijski grad Duma napadnut hemijskim oružjem, Rusija je danas u sjedište međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu dovela grupu Sirijaca, kako bi svjedočili da napada otrovnim gasom nije bilo.

Obraćanje javnosti tih navodnih svjedoka, među kojima je bio i 11-godišnji dječak, bojkotovali su SAD, Velika Britanija, Francuska i njihovi saveznici, ocijenivši da je reč o "neskrivenoj propagandnoj vježbi" Rusije i "opscenoj maskaradi", navodi Asošiejted pres.

Oko 15 Sirijaca dalo je iskaz u OPCW, a potom su pred novinarima u obližnjem hotelu svi ponovili gotovo identične priče, čija je suština da 7. aprila nije bilo napada hemijskim oružjem na grad Dumu kod Damaska.

Naveli su da su pacijenti koji su smješteni u bolnicu zbog gušenja udisali samo dim i prašinu, da nije bilo tragova ni mirisa hemijskih supstanci, i da je panika nastala kada su spasioci ušli u bolnicu i počeli da viču da je korišćeno hemijsko oružje.

Jedan od Sirijaca rekao je novinarima da su oni došli u Hag slobodnom voljom i da nisu bili izloženi bilo kakvom pritisku.

Francuski ambasador u Holandiji Filip Lalio rekao je danas prije njihovog obraćanja da "ta opscena maskarada nije iznenađenje od sirijske vlade, koja sopstveni narod masakrira i napada gasom posljednjih sedam godina".

Istražitelji OPCW juče su drugi put posjetili Dumu i prikupljali uzorke s nove lokacije koji će biti poslati na analizu.

Insistiranje Rusije i Sirije da je navodni hemijski napad izrežiran u suprotnosti je s izjavama svjedoka i preživjelih koje je intervjuisao Asošiejted pres, neke od njih u Dumi. Oni su opisali da su osjetili jak miris hlorina.

Preživjeli u napadu koje je AP intervjuisao u Dumi pošto su snage sirijske vlade preuzele kontrolu nad tim gradom, za napad su okrivili pobunjenike iz frakcije Džaiš al-islam (Armija islama).

Drugi koji su preživjeli napad 7. aprila i otišli iz Dume okrivili su za napad snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada, navodeći da je napad hlorinom izveden tokom vazdušnih udara vladinih snaga.

Navodni napad hemijskim oružjem pokrenuo je oštar diplomatski sukob Zapada sa Sirijom i Rusijom. Dok SAD, Francuska i Velika Britanija za napad hemijskim oružjem krive Asada, čiji je Moskva saveznik, sirijska vlada negira da je ikad koristila hemijsko oružje i zajedno sa saveznicom Rusijom tvrdi da je napad izrežiran.

SAD, Francuska i Velika Britanija zajednički su, u znak odmazde, 14. aprila izvele vazdušne udare na navodna sirijska postrojenja s hemijskim oružjem.

Opozicioni sirijski aktivisti i spasioci koji su u vrijeme napada bili u Dumi, koja je tada još bila pod kontrolom pobunjenika, naveli su 8. aprila da su napad izvele snage sirijske vlade i da su se mnoge žrtve ugušile u podzemnom skloništu od otrovnog gasa.

Rusija optužuje sirijsku opoziciju i spasioce iz takozvanih Bijelih šljemova, da su režirali snimke napada hemijskim oružjem kako bi za njega okrivile sirijsku vladu.