Hilari Klinton na vijest o hapšenju Gadafija: "Vau!"

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je samo dva dana ranije bila u Libiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 19:00h

U godini koja je Americi već donijela smrt najtraženijeg teroriste, vođe Al kaide Osame bin Ladena, vijest da je Moamer Gadafi možda ubijen ipak je šokirala Hilari Klinton.

Klintova se pripremala za razgovore u Kabulu, u Avganistanu, kada joj je asistent dodao Blekberi sa prvim vijestima o zarobljavanju Moamera Gadafija.

"Vau", uzviknula je državna sekretarka na nepotvrđeni izvještaj o Gadafiejvom zarobljavanju.

Ipak, kako u tom trenutku vijest još nije bila potvrđena, niti je bilo informacije o smrti libijskog premijera, Klintonova je kazala kako je sličnih vijesti bilo i ranije.

Sic transit gloria mundi, kazao je Berluskoni

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je samo dva dana ranije bila u Libiji, gdje je doputovala nenajavljeno, kako bi učvrstila veze s novim libijskim čelnicima.

U Tripoliju se sastala sa čelnicima Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC), aktivistima civilnog društva i osobljem novootvorene ambasade Sjedinjenih Država.

Berluskoni na latinskom

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da je sada rat u Libiji završen.

"Sic transit gloria mundi (Tako prolazi svjetska slava)", kazao je Berluskoni nakon vijesti o ubistvu bivšeg libijskog vođe.

Medvedev se nada boljitku

"Nadamo se da će biti mira u Libiji, te da će svi oni koji čine vlast, različiti predstavnici libijskih plemena, doći do konačnog dogovora o konfiguraciji snaga a Libija postati moderna demokratska država", rekao je ruski predsjednik Dmitri Medvedev.

Bonus video: