Gadafi ponovno okuplja vojsku

Izvještaji jasno pokazuju da je 68 vozila s najmanje osam boraca u svakom prešlo libijsku granicu s Malijem, objasnio je Džibril britanskom listu Gardian
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 10:34h

Moamer Gadafi ponovo okuplja vojsku i priprema pobunu u želji da destabilizuje novi libijski režim, smatraju članovi Nacionalnog prelaznog savjeta. Ove pretpostavke potvrdio je i sam premijer Mahmoud Džibril. On smatra da će svrgnuti libijski vođa iskoristiti prijateljske odnose sa susjednim zemljama kako bi okupio vojsku sa kojom će pokušati ponovo da osvoji Libiju.

"Izvještaji jasno pokazuju da je 68 vozila s najmanje osam boraca u svakom prešlo libijsku granicu s Malijem, a sam Gadafi krije se u južnoj pustinji – objasnio je Džibril britanskom listu Gardian. Dodao je i da je Gadafi postigao dogovor s Hamadima, plemenom koje živi nomadskim životom na tromeđi Čada, Sudana i Libije. On je prema još nepotvrđenim glasinama od ovog plemena "iznajmio" 12.000 boraca.

Zbog te mogućnosti zabrinule su se i svjetske sile pa je tako američka državni sekretar Hilari Klinton u utorak tokom svoje posjete Tripoliju kazala da se nada da će Gadafi biti uskoro uhvaćen ili ubijen.

Gadafijeve pristalice još uvijek pružaju snažan otpor u nekoliko mjesta i upravo time sprječavaju potpunu pobjedu Nacionalnog prelaznog savjeta skoro dva mjeseca nakon što su njihove snage zauzele Tripoli i mnoga druga mjesta u naftom bogatoj Libiji.

Bonus video: