UN: Sjeverna Koreja drži u logorima 200.000 zatvorenika

Oko 200.000 političkih zatvorenika zatvoreno je u logorima Sjeverne Koreje, što je drastičan porast u odnosu na stanje prije deset godina,
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 08:34h

Posljednji satelitski snimci Sjeverne Koreje upoređeni sa onima iz 2001. godine pokazuju značajan porast broja logora, navodi se u izvještaju koji će biti predstavljen danas na skupštini UN-a.

"Procjenjuje se da mreže političkih zatvora u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, od kojih neki postoje još od 1950 godine, drže u zatočeništvu blizu 200.000 zatvorenika", navodi u svom izvještaju posebni izvještač UN-a za tu zemlju Marzuki Darusman.

U nekima od zatvora nalaze se zatvoreni ljudi kojima je jedini grijeh to što su rodbina drugih zatvorenika, navodi se u izvještaju.

"Tražim od vlasti (Sjeverne Koreje) da odmah oslobodi političke zatvorenike", navodi autor ovog izvještaja Darusman.

On istovremeno ističe da se Sjeverna Koreja nalazi "u kritičnoj situaciji" u pogledu nestašice hrane i da se zalihe koje je uputila međunarodna zajednica smanjuju a da je zemlja stalno suočena sa značajnom i trajnom nestašicom hrane.

"Prema raspoloživim informacijama porcije hrane koje distribuira sjevernokorejska vlada zadovoljavaju samo polovinu dnevnih kalorijskih potreba 68 posto od ukupne populacije od 16 miliona stanovnika".

Galerija

Bonus video: