Hilari Klinton otvoreno: Želimo Gadafija zarobljenog ili mrtvog

SAD su se do sada uzdržavale od izjave da Gadafi treba da bude ubijen, već su najčešće poručivale da žele da on bude priveden pravdi
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 19:04h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je danas u Tripoliju da SAD žele da vide bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija ili mrtvog ili zarobljenog.

"Nadamo se da on uskoro može biti zarobljen ili ubijen, tako da ne morate više od njega da strahujete", rekla je studentima u Tripoliju Klintonova, koja je iznenada danas doputovala u jednodnevnu posjetu Libiji.

SAD su se do sada uzdržavale od izjave da Gadafi treba da bude ubijen, već su najčešće poručivale da žele da on bude priveden pravdi, podsjeća agencija AP.

"Ponosna sam što stojim ovdje, na tlu slobodne Libije. SAD su bile ponosne da budu uz vas u vašoj borbi za slobodu i nastavićemo da budemo uz vas i u nastavku ovog putovanja", poručila je američka državna sekretarka.

Ona se sastala sa liderom libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta Mahmudom Džibrilom i ponudila dodatnu pomoć od oko 11 miliona dolara. Time je ukupna pomoć SAD Libiji, od početka ustanka protiv Gadafija u februaru, dostigla oko 135 miliona dolara.

U novom paketu američke pomoći nalaze se ljekovi i medicinski materijal za ranjene borce, ali on podrazumijeva i pomoć kojom će biti obezbijeđeno naoružanje za koje se mnogi boje da bi moglo da padne u ruke terorista.

Klintonova je ukazala da je nova pomoć SAD prevashodno namijenjena organizovanju slobodnih izbora i formiranju nove vlade poslije četiri decenije diktature.

"Sada počinje težak dio", navela je državna sekretarka SAD na sastanku sa liderima Prelaznog savjeta.

Ona je više puta ukazala na važnost uključivanja svih strana u buduću demokratsku vladu, aludirajući na bojazni Libijaca da će oni koji imaju veze sa Gadafijevim režimom biti kažnjeni.

"Najvažnije sada je da se osigura da Gadafi i njegov režim konačno budu spriječeni da ugroze novu Libiju. Želimo da učinimo sve što možemo da ga spriječimo da stvara probleme", rekla je Hilari Klinton.

Borbe još traju

Obraćajući se liderima prelazne vlade, ona je primijetila da borbe još uvijek nisu gotove i dodala da će NATO nastaviti da štiti civile sve dok to bude potrebno.

"Ohrabreni smo posvećenošću Prelaznog nacionalnog savjeta da preduzme neophodne korake kako bi ujedinio zemlju", rekla je Klintonova i dodala "da svi pripadnici svih paravojski treba da imaju koristi od priključivanja novoj vladi".

Ona je, takođe, posjetila Medicinski centar Tripoli, gde je obišla četiri ranjena bivša pobunjenika.

Jedan od vojnika ranjen je u subotu tokom bitke za Bani Valid, za koji se, pored Sirta, vjeruje da je moguće sklonište Gadafija koji se skriva već nedjeljama.

15.000 ranjenih

Američki zvaničnici su naveli da je do sada u konfliktu u Libiji ranjeno 15.000 ljudi, od čega je 1.500 njih bilo podvrgnuto amputaciji i potrebna im je posebna njega, koja trenutno nije dostupna u toj zemlji.

Žestok otpor u Bani Validu i Sirtu do sada je sprečavao nove libijske lidere da proglase potpunu pobjedu i postave okvirni rok za izbore.

Bivši pobunjenici su još prije dva mjeseca preuzeli kontrolu nad prijestonicom Tripolijem i ostatkom te naftom bogate sjevernoafričke zemlje.

Hilari Klinton je najviši zvaničnik SAD u posjeti Libiji od početka ustanka protiv Gadafija u februaru i tek drugi državni sekretar SAD koji je posjetio tu afričku zemlju u posljednjih 50 godina.

Prethodno je Libiju 2008. posjetila Kondoliza Rajs, gdje je razgovarala sa Gadafijem pošto su obnovljeni odnosi dvije zemlje.

Galerija

Bonus video: