UN: U protestima od marta ubijeno 40, ranjeno 5.511 Palestinaca

Podaci o žrtvama objavljeni su po datumu, prirodi povrede, polu i starosti, a navedeno je i gdje im je ukazana pomoć, prenose danas izraelski mediji
0 komentar(a)
protesti Gaza, Foto: Reuters
protesti Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2018. 10:33h

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopštila je da je u masovnim palestinskim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela od 30. marta poginulo 40 Palestinaca, a da ih je 5.511 ranjeno.

Protesti se od tada održavaju svakog petka i u njima učestvuje hiljade Palestinaca.

Podaci o žrtvama objavljeni su po datumu, prirodi povrede, polu i starosti, a navedeno je i gdje im je ukazana pomoć, prenose danas izraelski mediji.

Najviše ranjenih 2.596 je primljeno u vladine bolnice, a 773 u nevladine, dok je drugima ukazana pomoć na terenu.

Među ranjenicima u vladinim bolnicama ih je 1.499 pogođeno bojevom municijom, a drugi su zadobili rane od metaka sa sunđerom na vrhu i udisanja suzavca između ostalog.

Ranjeno je 2.142 odraslih ljudi i 454 maloljetnika.

U izvještaju je upozoreno da "zdravstveni sektor u Gazi bori da izađe na kraj sa masovnim prilivom ranjenih, zbog godina blokade, međunarodnih podjela i hronične krize energije zbog koje su osnovne službe u Gazi jedva u stanju da funkcionišu".

Podaci su zasnovni na brojkama kojima raspolaže palestinsko Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze i OCHA je objasnila da je to preliminarni pregled, najavivši dodatne informacije.

Protesti će se nastaviti i poslije 15. maja koji Palestinci zovu Nakba (katastrofa) jer je tog dana 1948. godine, odmah poslije stvaranja Izraela, izbio rat u kome su stotine hiljada morale da napuste svoje domove na teritoriji današnjeg Izraela.

To je najavio u srijedu glavni vođa islamskog ekstremističkog Hamasa, organizacije koja vlada pojasom Gaze, Ismail Hanije iako je prvobitno rečeno da će se protestovati šest nedjelja.

"Palestinski narod će demonstrirati tokom Ramazana da bi se bavio mnogim izazovima sa kojim smo suočeni i prije svega mirovnim planom koji promoviše predsjednik SAD Donald Tramp nazvan ’Sporazumom veka'", rekao je Hanije misleći na sporazum koji Bijela kuća već dugo najavljuje ali nikako da ga objavi.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske decenijske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Bonus video: