NUDI SE POMOĆ

Hilari Klinton nenajavljeno posjetila Libiju

Državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton nenajavljeno je doputovala u posjetu Libiji kako bi učvrstila veze s novim libijskim čelnicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 17:50h

Novim libijskim vlastima je Vašington pomogao da preuzmu vlast a Klintonova je došla da ponudi pomoć i da ih podstakne da ispune obećanje da će brzo sprovesti slobodne izbore.

Hilari Klinton je u Tripoli u jednodnevnu posjetu doputovala vojnim avionom SAD-a. Planirano je da se sastane s čelnicima Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC), aktivistima civilnog društva i osobljem novootvorene ambasade Sjedinjenih Država.

Ona će najaviti niz novih programa kojima bi trebalo da se uspostave bliskiji odnosi SAD-a i Libije, ukljujući pomoć u liječenju ranjenih u libijskom ustanku, obnovu programa studentske razmjene i veću pomoć libijskim nastojanjima da nađu i unište opasno oružje iz Gadafijevog doba.

Hilari Klinton je najviši američki zaničnik koji je posjetio Tripoli otkako su pobunjeničke snage u avgustu zauzele prijestonicu.

Zvaničnici SAD-a su rekli da njena posjeta ističe nadu Vašingtona u saradnju s novim libijskim čelnicima dok vode zemlju prema izborima i počinju reforme libijskog društva i privrede.

SAD je učestvovao u NATO-ovoj vazdušnoj kampanji koja je pomogla dolasku NTC-a na vlast, iako uglavnom kao podrška dok su operacije predvodile Francuska i Britanija. Francuski i britanski čelnici Tripoli su zajedno posjetili prošli mjesec.

Viši američki službenik koji je doputovao s državnom sekretarkom novinarima je rekao da će Klintonova razgovarati o pitanjima sigurnosti i naglasiti važnost toga da se NTC drži svog plana sazivanja izbora u roku od osam mjeseci od trenutka kada preuzme punu kontrolu nad zemljom.

"Važno je da se pokažei libijskom narodu da postoji napredak", rekao je ovaj državni službenik. "Podstičemo NTC da pokaže libijskom narodu da su ozbiljni u svojoj predanosti tranziciji, da su ozbiljno predani vladavini prava i da su ozbiljni u organizaciji tih izbora".