Nobelovka Tavakol Karman traži intervenciju UN u Jemenu

"U ime žrtava i svog naroda tražim da se o zločinima Alija Abdalaha Saleha izjasni međunarodni krivični sud"
0 komentar(a)
Tavakul Karman, Foto: Flickr
Tavakul Karman, Foto: Flickr
Ažurirano: 18.10.2011. 10:34h

Jemenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Tavakol Karman pozvala je danas Ujedinjene nacija da odmah intervenišu kako bi zaustavile "masakr nad mirnim učesnicima protesta" koji sprovode snage Jemenskog predsjednika Alija Abdelaha Saleha.

U poruci generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu, Tavakol Karman je istakla da je "neophodno i hitno da međunarodna zajednica preduzme direktne i čvrste mjere za zaustavljanje masakara i zatraži da njihovi izvršioci odgovaraju".

Jemenska nobelovka, koja je aktivna u protestima u svojoj zemlji, u poruci upućenoj i Savjetu bezbjednosti UN zatražila je i da to tijelo "zaštiti mirne učesnike protesta u Jemenu".

Snage jemenskog predsjednika Saleha su proteklog vikenda otvorile vatru na učesnike protesta koji u Sani traže njegov odlazak sa vlasti.

U tim sukobima je subotu poginulo 12, a u nedjelju šestoro ljudi.

"U ime žrtava i svog naroda tražim da se o zločinima Alija Abdalaha Saleha izjasni međunarodni krivični sud", navela je u poruci Tavakol Karman, koja se nalazi u Dohi.

Prva arapska žena dobitnica Nobelove nagrade za mir je novinarka koja se godinama bori za slobodu izražavanja i prava žena.

Bonus video: