Počela razmjena zarobljenika između Izraela i Palestinaca

Prvi konvoj od 96 palestinskih zatvorenika koji bi trebalo da budu oslobođeni u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita, napustio je rano jutros zatvor u Keciotu i krenuo ka Zapadnoj obali, javio je danas izraelski državni radio.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 07:16h

U toku je organizovanje još tri konvoja sa ostalim zatvorenicima koji su predviđeni za razmjenu, a koji će preko prelaza Kerem Šalom krenuti ka pojasu Gaze, dodaje se u izvještaju radija.

Izrael i palestinska uprava su prošle sedmice uz posredovanje Egipta, sklopili sporazum kojim se predviđa da izraelske vlasti oslobode 1.027 palestinskih zatvorenika, među kojima i 27 žena.

Prema tom dogovoru 477 zatvorenika biće danas oslobođeno, a njih još oko 500 "kroz dva mjeseca".

Palestinski Hamas će za uzvrat osloboditi izraelskog vojnika Gilata Šalita koji se nalazi u zatvoru u pojasu Gaze od 2006. godine.

Prvi zatvorenici koji su danas izlazili iz zatvora i krenuli ka autobusima imali su lisice na nogama i rukama. Više od 1.000 policajaca je raspoređeno duž trase puta kojim će proći konvoj, navodi izraelski radio.

Ukrcavanju i odlasku prvih palestinskih zatvorenika prisustvovali su i predstavnici egipatskog konzulata kako bi se uvjerili u identitet oslobođenih zatvorenika.

Istovremeno, izraelski vojnik koji ima i francusko državljanstvo trebalo bi danas tokom prijepodneva da bude prebačen iz pojasa Gaze na Sinajsko poluostrvo, a zatim da doputuje u Izrael.

On bi zatim trebalo da stigne u vazdušnu vojnu bazu Tel Nof, na jugu Izraela, gdje će ga dočekati izraelski zvaničnici među kojima premijer Benjamin Netanjahu. Zatim će moći da vidi i svoje roditelje.

Bonus video: