Najveća ekološka katastrofa u istoriji Novog Zelanda

Naftna mrlja iz teretnog broda stigla je u ponedjeljak do obale, a loptice nafte veličine pesnice nađene su na plaži Mong Manguanui
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 08:28h

Nafta koja se izliva iz nasukanog teretnog broda blizu turističkog zaliva Novog Zelanda predstavlja najgoru morsku ekološku katastrofu u istoriji zemlje, rekao je novozelandski ministar za životnu sredinu.

"Ovo je najteža morska ekološka katastrofa koja je ikad pogodila Novi Zeland", rekao je Nik Smit na konferenciji za štampu.

Teretni brod Rena, kapaciteta od 47.000 tona koji prevozi oko 2.000 kontejnera, nasukao se prošle srijede na greben u zalivu Plenti, 22 kilometara od obale, iz još neutvrđenih razloga. Ministar je rekao da su "tragični događaji" bili neizbježni kad se brod Rena nasukao.

Između 130 i 350 tona nafte iscurilo je iz broda, a prijeti opasnost da se trup broda polomi i tada bi moglo da iscuri dodatnih 1.700 tona teške nafte na greben Astrolab, poznat po bogatstvu flore i faune koji se nalazi 22 kilometara od mjesta Tauranga, na Sjevernom ostrvu Novog Zelanda.

Od četiri držača goriva jedan curi, rekao je portparol Novozelandske morske uprave koja je zadužena za sigurnost morske okoline.

Tokom vikenda ubrzana je operacija ispumpavanja goriva sa nasukanog broda, ali je otežana pogoršanjem vremenskih prilika.

Talasi su dostigli visinu od pet metara i duva jak vjetar zbog čega je tim od 36 stručnjaka na teretnom brodu morao da bude evakuisan.

Naftna mrlja iz teretnog broda stigla je u ponedjeljak do obale, a loptice nafte veličine pesnice nađene su na plaži Mong Manguanui, turističkom mjestu u tom zalivu u kome žive kitovi, delfini i morske ptice. Zbog naftne mrlje već je pomrlo mnogo ptica.

Kako navodi Svjetski fond za prirodu "narednih 24-48 sati biće odlučujuće".

Galerija

Bonus video: