Izrael odobrio veće prisustvo egipatskih snaga na Sinaju

Prema mirovnom ugovoru koji je potpisan 1979. godine, Izrael je povukao svoje trupe sa Sinaja i to područje je uglavnom demilitarizovano.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 18:37h

Izraelske vlasti odobrile su danas Egiptu da angažuje dodatne snage na Sinaju, dok su istovremeno pozvale svoje državljane da se drže dalje od tog područja.

Mjere koje su danas objavljene pokazuju koliko su zapravo izraelske vlasti zabrinute da bi moglo da dođe do potencijalnog sukoba u Sinajskoj pustinji.

U avgustu su osmorica napadača uspjela da prodru iz pravca Sinaja preko graničnog prelaza sa Izraelom, ubivši pri tom osam izraelskih državljana.

Prema mirovnom ugovoru koji je potpisan 1979. godine, Izrael je povukao svoje trupe sa Sinaja i to područje je uglavnom demilitarizovano. Dozvoljeno je prisustvo samo nekoliko stotina egipatskih policajaca.

Od zbacivanja sa vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru, izraelske vlasti prećutno su dozvoljavale povećano prisustvo egipatskih snaga, kako bi spriječile upad islamista na teritoriju Izraela.

Sinajska oblast je popularna u Izraelu kao turistička destinacija, ali izraelske vlasti posljednjih godina pozivaju svoje državljene da izbjegavaju to područje.

Bonus video: