Nobelova nagrada za ekonomiju Amerikancima Sardžentu i Simsu

Sardžent i Sims razvili su metode koje mogu pomoći pri utvrđivanju uticaja mjera u domenu monetarne i fiskalne politike na BDP i inflaciju
0 komentar(a)
Nobelova nagrada za ekonomiju, Sims i Sardžent, Foto: Guardian.co.uk
Nobelova nagrada za ekonomiju, Sims i Sardžent, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 10.10.2011. 13:51h

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Tomas Sardžent i Kristofer Sims, objavila je Kraljevska švedska akademija nauka u Stokholmu, izdvojivši time u prvi plan odnos između mjera makroekonomske politike i njihovog uticaja na privredu.

Odbor za dodjelu nagrade navodi u obrazloženju da je nagrada dodijeljena dvojici američkih naučnika zbog njihovog doprinosa "razumijevanju odnosa uzroka i posljedice u makroekonomiji".

Tomas Sardžent s Njujorškog univerziteta i Kristofer Sims sa Prinstona razvili su metode koje mogu pomoći pri utvrđivanju uticaja mjera u domenu monetarne i fiskalne politike na BDP i inflaciju, ističu u odboru.

Time je Kraljevska akademija u Stokholmu ipak napravila određeni otklon od dosadašnje prakse da pri donošenju odluke zanemaruje aktuelna zbivanja i u obzir uzima isključivo doprinos ekonomskoj teoriji.

Kraljevska akademija je napravila otklon od dosadašnje prakse da pri donošenju odluke zanemaruje aktuelna zbivanja i u obzir uzima isključivo doprinos ekonomskoj teoriji

"Danas su metode koje su razvili Sardžent i Sims ključni alati u makroekonomskim analizama", stoji u saopštenju švedske akademije.

Svjetski privredni rast trenutno posrće pod pritiskom dužničkih nevolja u eurozoni ali i u Sjedinjenim Državama, čije su posljedice počele da osjećaju i privrede u nastajanju, poput Kine.

Prošle godine nagradu su dobili britansko-kiparski specijalista za tržište rada Kristofer Pisarides i Amerikanci Piter Dajmond i Dejl Mortensen.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. i nije sastavni dio grupe nagrada koje se dodjeljuju prema testamentu švedskog industrijalca i izumitelja Alfreda Nobela iz 1895. godine.

Bonus video: