Avganistanski talibani najavili godišnju proljećnu ofanzivu

Talibani su izdali danas saopštenje navodeći da će ofanziva "Al-Handak" koristiti nove i razvijene taktike namijenjene "uništavanju, ubijanju i zarobljavanju američkih okupatora i njihovih pristalica"
0 komentar(a)
Avganistan napad, Foto: Reuters
Avganistan napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2018. 09:52h

Talibani su najavili svoju godišnju proljećnu ofanzivu u Avganistanu, u vrijeme kada pobunjenici inače redovno izvode napade i bore se protiv bezbjednosnih snaga u toj zemlji.

Talibani su izdali danas saopštenje navodeći da će ofanziva "Al-Handak" koristiti nove i razvijene taktike namijenjene "uništavanju, ubijanju i zarobljavanju američkih okupatora i njihovih pristalica".

S proljeća se redovno pojača nasilje u Avganistanu jer poslije topljenja snijega borci mogu lakše da prelaze planinski teren.

Međutim, proteklih godina talibani i ogranak Islamske države sprovodili su gotovo svakodnevne napade u svim sezonama.

Talibani su zauzeli teritoriju širom zemlje, i redovno vrše napade u glavnom gradu Kabulu.

SAD su zvanično završile borbenu misiju u Avganistanu 2014. godine, ali više hiljada američkih vojnika i dalje se nalazi u zemlji u borbi protiv terorizma i kao podrška. Adminsitracija predsjednika Donalda Trampa poslala je više hiljada dodatnih vojnika u nastojanju da promijeni tok najdužeg američkog rata.

Naoružni ljudi napali su kontrolni punkt u Kabulu juče i ubli troje avganistanskih policajaca. Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad. Još tri policajca ubijena su danas u sličnom napadu u zapadnoj Bagdis provinciji.

U južnoj provinciji Kandahar, lokalni novinar je ubijen, rekao je porptarol šefa policije. On je rekao da su televizijskog novinara Abdula Manana Afghanda ubila dvojica napadača na motorciklu dok je išao kolima na posao.

Bonus video: