Žižek na Menhetnu: Komunisti brinu za obične ljude!

"Zaboravite festivalsku atmosferu u ovom parku!", upozorio je Žižek. "Ne zaljubljujte se u sami sebe. Karnevali su jeftini.”
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 08:02h

Slovenački filozof Slavoj Žižek govorio je demonstrantima na Menhetnu i izazvao, kao i obično, veliko interesovanje, medija i publike.

Žižek je na taj način postao još jedan od intelektualnih autoriteta koji je vrlo direktno podržao pokret "Okupirajte Vol strit", koji sve više zaokuplja pažnju američkih medija.

Žižek je govorio u Cukoti parku, privatnom posjedu u Donjem Menhetnu, koji su demonstranti "okupirali" već nekoliko sedmica.

Inače, pokret "Okupirajte Vol strit" označen je kao ljevičarski, a mnogi njegovi članovi se na Tviteru oslovljavaju sa "drugovi" (comrades)

"Zaboravite festivalsku atmosferu u ovom parku!", upozorio je Žižek. "Ne zaljubljujte se u sami sebe. Karnevali su jeftini.”

Žižek je rekao da nema brutalnijeg kapitalizma od onog koji je danas u Kini, te da je komunistička revolucija potpuno omanula.

"Jedini način na koji danas možemo biti komunisti jeste da brinemo o običnim ljudima", rekao je.

Inače, pokret "Okupirajte Vol strit" označen je kao ljevičarski, a mnogi njegovi članovi se na Tviteru oslovljavaju sa "drugovi" (comrades) .

Žižek je u Njujorku ponovio i ono što je prošle godine govorio u Podgorici: organska hrana je pseudo-aktivnost smišljena da oni koji je jedu imaju osjećaj da rade nešto pozitivno i pacifikuju se, odnosno skrenu pažnju sa ozbiljnijih problema koji razaraju društvo.

Bonus video: