Tunis: Pobunjenici bi da pobiju novinare i zapale TV zbog crtanog filma

Naviknuti smo na prijetnje, ali ovog puta se sa prijetnji prešlo na djela. Nesma je moderna privatna televizija i nećemo dozvoliti da nas zaplaše
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 20:28h

Tuniska policija je u nedjelju suzavcem rastjerala stotine islamista koji su je napali kamenjem i noževima, a taj najveći sukob oko vjere u glavnom gradu Tunisa uoči izbora desio se nakon pokušaja salafista da zapale prostorije privatne televizije jer je emitovala film iranske rediteljke koji ima kritičan odnos prema Islamskoj revoluciji i njenom vođi Homeiniju, javile su agencije

Direktor Nesme Nebil Karui rekao je da je redakcija dobila prijetnje smrću nakon emitovanja animiranog filma Marjane Satrapi koji opisuje režim iranskoga vođe Homeinija, viđen očima djevojčice.

"Nakon emitovanja Perzepolisa u petak naveče, uslijedili su pozivi na društvenoj mreži Facebook da se Nesma spali, a novinari pobiju", ispričao je Karui, javlja AFP.

"Naviknuti smo na prijetnje, ali ovog puta se sa prijetnji prešlo na djela. Nesma je moderna privatna televizija u Magrebu i nećemo dozvoliti da nas zaplaše. Nastavićemo da emitujemo filmove po sopstvenom izboru. Nismo se riješili jedne diktature da bismo dobili drugu", dodaje Karui.

Život jedne crtačice

Autobiografski film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na Zapadu počinje njenim životom u doba Šahovog apsulutizma.

Njena porodica dijeli napredne nazore i bori se za promjene i demokratiju, ali nakon Islamske revolucije, monarhističku diktaturu zamijenila je islamistička vlast koja progoni i članove njezine familije.

Taj crno-bijeli crtani film je postigao veliki uspjeh u Evropi i u svijetu.

Nakon nesrećne ljubavi pada u depresiju i vraća se u Iran gdje shvata da tu još vlada represivni režim, a prkosna Marjane ne želi da se tako lako prilagodi na takav način života.

Taj crno-bijeli crtani film je postigao veliki uspjeh u Evropi i u svijetu. Perzepolis je osvojio nagradu žirija na Kanu i Roterdamu, a nominovan je za Oskara i evropske filmske nagrade.

Pohod po festivalima nisu omeli ni pritisci sadašnjeg iranskog režima, pa je film uspješno prikazan i na posljednjem Animafestu. Marjane trenutno živi u Parizu i radi kao ilustrator i autor dječjih knjiga, a uradila je i nastavak svog stripa, Perzepolis 2 koji govori o njenim zrelim danima.

Napetost u Tunisu raste pred izbore

Napetost u Tunisu, zemlji koja je koja je ustankom protiv korumpiranog režima pokrenula pokrete arapskog proljeća, sve su veći između islamista i sekularista sa približavanjem prvih slobodnih izbora.

Policija je intervenisala sa oko stotinu vozila, a uglavnom mladi protestanti su uzvikivali "Alahu Ekber" i "Umrijećemo za Alaha", javlja Reuters.

Tunižani će 23. novembra birati novu skupštinu koja bi trebalo da donese novi ustav.

Ranije u nedjelju oko 200 salafista pokušalo je da zapali prostorije privatne televizije Nesma u Tunisu koja je u petak naveče emitovala francusko-iranski film Perzepolis.

Galerija

Bonus video: