Fukušima: 360.000 djece na pregledu štitne žlijezde

Rezultati pregleda, koje su sproveli doktori u Fukušimi, pokazali su da deset od 130 pregledane djece ima hormonske probleme
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 18:46h

Japanska prefektura Fukušima u kojoj se u martu dogodila najteža nuklearna katastrofa nakon černobilske, u nedjelju je počela da sprovodi preglede 360.000 djece, kako bi se ustanovilo da li je radijacija uticala na poremećaj rada njihovih štitnih žlijezda.

Mnogo je roditelja tražilo takvu pretgragu, poučeni lošim iskustvom nakon černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine. Velik broj stanovnika Černobila i okolnih područja nakon katastrofe je imao različite zdravstvene probleme zbog poremećaja rada štitne žlijezde.

Rezultati pregleda, koje su sproveli doktori u Fukušimi, pokazali su da deset od 130 pregledane djece ima hormonske probleme i da pati od poremećaja rada tiroidne žlijezde. Ali istakli su da u ovoj fazi ne mogu da govore ni o kakvoj povezanosti zdravstvenih problema sa nesrećom u Fukušimi, ustanovljenih kod 10 djece.

Pregledu će biti podvrgnuto još 360.000 mladih koji žive u blizini nuklearne centrale, a zatim će nastaviti redovno da obavljaju krvne, ultrazvučne i ostale pretrage štitne žlijezde.

Bonus video: