SAD: Uhvaćena međunarodna banda lopova kreditnih kartica

Predstavnici policije i okružnog tužilaštva potvrdili su da su se kriminalci specijalizovali za falsifikovanje kreditnih kartica
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 06:49h

Njujorška policija saopštila je da je 111 ljudi optuženo za saradnju ili direktno učešće u poslovima kriminalne bande sa međunarodnim vezama koja se služila ukradenim ličnim podacima hiljada turista i Amerikanaca.

Predstavnici policije i okružnog tužilaštva potvrdili su da su se kriminalci specijalizovali za falsifikovanje kreditnih kartica i da je banda uglavnom radila u Njujorku, ali je imala veze u Evropi, Kini, Africi i na Bliskom istoku.

Navodno su blagajnici mnogih njujorških banaka, službenici prodavnica i konobari u restoranima zadržavali pri naplaćivanju lične podatke stranih turista i domaćih klijenta, a ostali u bandi su sa tako pribavljenim podacima falsifikovali kreditne kartice na tuđa imena i kupovali robu.

Ocjenjuje se da je falsifikovanim karticama Viza, MasterCard, Diskaveri i Amerikan Ekpres kupljeno robe za više od 13 miliona dolara, često u skupim prodavnicama uključujući Epl, Blumingdejl i Mejsis.

Potom su artikli kao što su iPad, iPhone, kompjuteri, satovi i tašne Guči i Luj Viton preprodavani u Kini, Evropi i na Bliskom istoku, a lopovi su tokom "službenih putovanja" za sebe plaćali sobe u luksuznim hotelima, iznajmljivali privatne avione i najeksluzivnije automobile.

Bonus video: