Rast dionica i na Vol stritu

Vijesti da zvaničnici eurozone rade na zajedničkom planu za dokapitalizaciju banaka, kako bi se ublažile štete od dužničke krize, pozitivno su uticale na finansijski sektor, ali i na cijelo tržište.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 10:02h

Na Vol stritu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan uzastopno jer je Evropska centralna banka (ECB) najavila dodatne mjere podrške bankama, što bi trebalo da ublaži štete od dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 1,68 odsto na 11.123 boda, dok je S&P 500 skočio 1,83 odsto, na 1.164, a Nasdaq indeks 1,88 odsto na 2.506 poena.Čelnici ECB-a odlučili su na sjednici u četvrtak da ponudi evropskim bankama neograničene iznose jeftinih kredita sa rokom dospjeća od godinu sve do 2013. To će bankama olakšati finansiranje, s obzirom na to da već duže međubankarsko tržište kratkoročnih kredita slabo funkcioniše, prenosi Business.Zabrinute zbog finansijske nestabilnosti, banke nevoljno kreditiraju jedna drugu, što podstiče cijenu novca i otežava ionako složen položaj banaka, s obzirom na njihovu izloženost dugovima prezaduženih članica eurozone.Odluka ECB-a podstakla je rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks finansijskog sektora bio najveći dobitnik. Sa skokom od 3,2 odsto u četvrtak, dobici tog sektora u posljednja tri dana dosegnuli su 8,8 odsto.Pozitivno na finansijski sektor, ali i cijelo tržište, djeluju i vijesti da zvaničnici eurozone rade na zajedničkom planu za dokapitalizaciju banaka, kako bi se ublažile štete od dužničke krize.„Cijene su dionica ponovno porasle jer se ulagači nadaju da će evropski zvaničnici postići sporazum i spasiti nas“, kaže Doug Roberts iz Channel Capital Research-a.Ulagače su ohrabrili i izvještaji američkih trgovačkih lanaca, kao što su Macy's, Target i Nordstrom, o rastu prodaje u prošlom mjesecu. To pokazuje da potrošnja Amerikanaca ne slabi, pa su ublažena strahovanja ulagača od nove recesije.U fokusu je bio i izvještaj o nezaposlenosti u SAD-u prošle sedmice. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je za šest hiljada, na 401 hiljadu. To je nešto bolji podatak nego što se očekivalo, pa se ulagači nadaju da će i ključni izvještaj o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, pozitivno uticati na tržište.U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da je u septembru u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 60 hiljada, nakon što je u avgustu stagnirao. Procjenjuju, takođe, da je stopa nezaposlenosti u septembru ostala nepromijenjena na 9,1 odsto.

Evropa

Evropske donice snažno su porasle u četvrtak, drugi dan uzastopno, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ponudila nove hitne zajmove bankama kako bi lakše prevladale dužničku krizu, dok ulagači istovremeno očekuju da će vlade preduzeti koordiniranu akciju dokapitalizacije banaka.

Među najvećim dobitnicima očekivano se našao finansijski sektor, predvođen francuskim grupacijama BNP Paribas i Credit Agricole, a uspon bilježe i rudarske dionice poput BHP Billitona, zahvaljujući rastu cijena metala na svjetskim tržištima, prenosi Poslovni dnevnik.

Ulagače je među ostalim oraspoložila i vijest da britanska centralna banka Bank of England ponovno pokreće program otkupa imovine vrijedan 75 milijardi funti kako bi zaštitila britansku ekonomiju od dužničke krize u eurozoni. Inače, evropska i britanska centralna banka zadržale su kamatne stope na važećem nivou.

Londonski FTSE 100 skočio je 3,47 odsto, pariski CAC 3,22 odsto, a frankfurtski DAX 3,02 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 popeo se 2,33 odsto na 229,38 bodova.

Bonus video: