Obama: Demonstracije izraz frustriranosti američkog naroda

Obama je napomenuo da SAD moraju imati snažan i efikasan finansijski sektor kako bi se obezbijedio privredni rast
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 09:23h

Američki predsjednik Barak Obama je ocijenio da protesti pokreta "Okupirajte Vol strit" predstavljaju izraz širokog nezadovoljstva javnosti načinom na koji funkcioniše finansijski sistem SAD.

Pokret "Okupirajte Vol strit" započeo je 17. septembra proteste protiv pohlepe finansijskog kapitala, korupcije i društvenih nepravdi.

Protestu koji je započelo nekoliko desetina ljudi, pridružili su se građani, članovi sindikata i studenti, tako da su u protestnoj šetnji u srijedu učestvovale hiljade demonstranata, a slične akcije pokrenute su u desetinama američkih gradova.

“Mislim da je to izraz nezadovoljstva koje osjeća američki narod, pošto smo imali najveću finansijsku krizu od Velike depresije, koja je nanela veliku kolateralnu štetu širom zemlje... a i dalje neki isti ljudi koji su se ponašali neodgovorno, pokušavaju da se bore protiv napora da se spriječi praksu koja nas je u to uvela”, rekao je Obama.

Sa protesta u Njujorku

On je, na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Bijeloj kući, na kojoj je ponovio poziv Kongresu da usvoji njegov plan za smanjenje nezaposlenosti, rekao da razumije tu zabrinutost američke javnosti zbog stanja na Vol stritu, na koji se gleda kao na primjer koliko finansijski sistem ne poštuje pravila.

Obama je, ipak, napomenuo da SAD moraju imati snažan i efikasan finansijski sektor kako bi se obezbijedio privredni rast.

Prema njegovim riječima, zakon o sveobuhvatnoj reformi finansijskog sektora, koji je on prošle godine progurao kroz Kongres, i u koji je uložio puno političkog kapitala, obezbjeđuje bolju kontrolu i regulaciju.

Protesti i u Las Vegasu

Galerija

Bonus video: