Libijski pobunjenici ušli u centar Sirta

Civili su blokirani sukobima u situaciji kada im ponestaje hrane i vode, a bolnice su prepune ranjenika
0 komentar(a)
Libija Sirt, Foto: Rojters
Libija Sirt, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.10.2011. 19:08h

Snage novih libijskih vlasti ušle su danas u centar Sirta, rodnog grada Moamera Gadafija, gdje se vode žestoke ulične borbe.

Komandanti vladinih snaga rekli su da je bitka ušla u posljednje sate.

Bitka za Sirt vodi se uz velike civilne žrtve. Civili su blokirani sukobima u situaciji kada im ponestaje hrane i vode, a bolnice su prepune ranjenika.

Tokom dana oslabila je artiljeriska vatra Gadafijevih lojalista po predgrađu Sirta, što je omogućilo snagama novih vlasti da uđu u grad.

"Više od polovine grada je pod kontrolom antigadafijevih pobunjenika. Za dva dana, uz Božiju pomoć, Sirt će biti slobodan", izjavio je lokalni komandant snaga Nacionalnog prelaznog savjeta.

Zauzimanje Sirta ima veliki simboličan značaj za nove libijske vlasti

Rojtersov izvještač koji se nalazi nedaleko od centra grada javio je da povremeno može da čuje minobacačku paljbu po položajima snaga prelaznog savjeta, ali da su Gadafijevi borci sada počeli da koriste ručno naoružanje i pokrenuli borbu iz neposredne blizine.

Zauzimanje Sirta ima veliki simboličan značaj za nove libijske vlasti, jer je ovaj grad jedno od posljednjih uprišta Gadafijevih snaga u zemlji. To bi omogućilo da nove vlasti počnu pripreme za izbore.

Bonus video: